ADO Den Haag heeft zaterdag in de strijd tegen degradatie een punt gepakt tegen sc Heerenveen: 2-2. VVV-Venlo deed onderin de Eredivisie nog betere zaken met een 0-1-zege op FC Groningen.

Door het gelijkspel heeft ADO vier punten achterstand op PEC Zwolle, de nummer zestien van de Eredivisie. Heerenveen, dat slechts twee punten pakte in de laatste zes wedstrijden, staat negende.

In de eerste helft noteerde het dominante Heerenveen zeventien doelpogingen, tegenover slechts twee voor ADO. Toch leidde de degradatiekandidaat halverwege met 1-2.

Beide Haagse treffers vielen uit een vrije trap van John Goossens. Eerst schampte Omar Bogle de indraaiende bal met de bovenarm (0-1) en later verlengde Heerenveen-middenvelder Rodney Kongolo de bal knullig in eigen doel (0-2).

In de vierde minuut van de blessuretijd van de eerste helft kwam Heerenveen op gelijke hoogte. Met een geplaatst schot wist Joey Veerman doelman Luuk Koopmans te passeren.

Na rust bleef Heerenveen de betere ploeg, al kon ADO lang standhouden. Een weergaloze actie van Halilovic leverde in de 78e minuut de 2-2 op. De Kroatische invaller krulde de bal haast achteloos in de kruising.

Veel strijd bij FC Groningen-VVV-Venlo. (Foto: Pro Shots)

VVV pakt drie punten in Groningen na fout Padt

Bij Groningen-VVV stond het halverwege het ondanks enkele grote kansen 0-0. Joel Asoro, Ramon Pascal Lundqvist en Daishwan Redan waren heel dicht bij een treffer voor de thuisploeg en Thomas Bruns liet een grote kans liggen voor VVV.

Na rust waren de kansen een stuk schaarser. Arbiter Björn Kuipers werd door de VAR naar de zijkant geroepen na een handsbal van Danny Post in het strafschopgebied, maar de ervaren arbiter concludeerde terecht dat de VVV'er een duw in de rug kreeg van Samir Memisevic en gaf daarom geen penalty.

Vijf minuten voor tijd schonk Oussama Darfalou zijn ploeg de zege. Hij kopte de bal over de onnodig uit zijn doel gekomen Sergio Padt heen: 0-1.

Groningen blijft de nummer acht van de Eredivisie. VVV passeert provinciegenoot Fortuna Sittard en staat veertiende op de ranglijst.

Bekijk de stand, uitslagen en het programma in de Eredivisie