Netherlands

VVD’ers als lammeren naar de slachtbank

VVD’er Ton Elias zat klaar achter zijn computer. Het was vrijdag 11 november 2016 en precies om 13.00 uur kwam zijn partij met de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Daar stond Elias, die al acht jaar Kamerlid was, niet meer op. Eén minuut over één zette hij zijn brief aan VVD-voorzitter Henry Keizer op Twitter.

Elias had te horen gekregen, schreef hij aan Keizer, dat hij weg moest omdat hij in de partij „veel vijanden” had. Moest hij dat zien als een „objectief criterium”? Elias wist van zichzelf dat hij scherp en kritisch kon zijn. Maar was de VVD dan een partij van „allemansvrienden” waarin je elkaar niet soms ook „de waarheid” kon zeggen? Hij was vooral kwaad omdat hij niet eens een onverkiesbare plek kreeg. Dan had hij nog een kans gehad om met voorkeurstemmen terug te komen in de Tweede Kamer.

Deze week kwam de VVD met de kandidatenlijst voor de verkiezingen in maart volgend jaar en van de 32 Kamerleden die de partij nu heeft, staan er maar 13 bij de eerste 30 kandidaten. Ook nu zijn er Kamerleden boos. In de wandelgangen zegt een VVD’er dat de partijtop nooit heel blij leek te zijn met eigen voorkeurstemmen van Kamerleden. „Wij zijn toch gewoon de discipelen van Mark Rutte.” Aan hém hadden zij hun kamerlidmaatschap te danken.

Maar niemand is hardop kwaad, zoals Ton Elias vier jaar geleden. Ook in andere partijen hoor je bijna niemand klagen. Volgens Elias laten de Kamerleden die weg moeten zich „als lammeren naar de slachtbank” leiden. Bij hem thuis in Den Haag, vlak bij het Binnenhof, zegt Elias dat hij zelf niets had aan zijn felle verzet. Hij kreeg niet eens antwoord van de partijvoorzitter. „Maar als ze het allemaal zouden doen zoals ik, kun je het systeem veranderen.”

De VVD heeft als regel dat je maar twee regeerperiodes Kamerlid mag zijn, tenzij de partij je onmisbaar vindt. En als je na één regeerperiode volgens de selectiecommissie niet goed genoeg bent om hoger op de lijst te komen dan de vorige keer, moet je weg. Het is up or out.

Ton Elias vindt dat hij er verder geen last van heeft gehad. Hij was 62 toen hij wegging en hoefde niet zo nodig een andere fulltime baan. Elias handelt al sinds 1990 in wijn, sinds een jaar ook via internet. Hij ligt er ook niet uit in de VVD. Minister Stef Blok was pas nog bij hem, Rutte komt een paar keer per jaar bij hem eten.

En achteraf is hij „heel blij” dat hij in 2017 weg was. „Ik pas ervoor om in een fractie te zitten waar nauwelijks discussie is en je alleen je linker- of je rechterhand omhoog kan steken.” Zo ziet Ton Elias de VVD’ers op het Binnenhof: als een wat bleek groepje mensen. Daar maakt hij zich zorgen over, ja. Wat dan precies het gevaar is? „Dat Mark Rutte onder de tram fietst. Dan is de VVD weg.”

Football news:

Godzijdank voor de charisma. Ik heb een gave om anders te zijn dan de rest. PSG striker Neymar deelde zijn mening over zichzelf. Op het veld en daarbuiten, net als voor mij, moet je een ander persoon zijn. Het is duidelijk dat dit alles veel moeite vergt. Je moet goed zijn, zowel op als buiten het veld. Gelukkig heb ik veel charisma van het veld gehaald. Ik werd een idool voor veel kinderen. Ik denk dat het me geholpen heeft om anders en uniek te lijken. Toen ik een kind was, droomde ik altijd van mijn eigen laarzen, en nu heb ik een verhaal en laarzen (Neymar speelt in Puma King boots speciaal voor hem ontworpen - approx. Showsport) die ik kan delen met de wereld
Wayne Rooney: het is tijd om de jongere generatie te leiden. Ik had een geweldige carrière
Lineker op Rooney: een van onze grootste spelers. Engeland zou Euro 2004 hebben gewonnen als hij niet gewond was geraakt. Voormalig Engelse striker Gary Lineker heeft commentaar gegeven op Wayne Rooney ' s beslissing om zijn carrière te beëindigen en Derby County coach te worden. Een van onze grootste voetballers aller tijden heeft zijn carrière beëindigd. Het is geen gemakkelijk moment voor elke speler, maar Rooney heeft een echt prachtige carrière opgebouwd. Ik hoop dat hij succes heeft met Derby County. Veel geluk schreef Lineker
Chelsea zal Drinkwater de derde huur geven, Kasimpasa. Hij heeft niet meer gespeeld sinds februari
Neymar: ik werd een icoon en idool in het voetbal. Moed is mijn grootste voordeel ... PSG forward Neymar deelde zijn mening over zijn kwaliteiten. Ik ben een zeer moedig persoon, moed is mijn grootste deugd. Maar nu is het moeilijk te zeggen wat mensen in mij kunnen zien. Toen ik een kind was, was het makkelijker om deze vraag te beantwoorden. In elke leeftijdsgroep lag [niveau] boven het gemiddelde en werd altijd in de hogere categorieën gewerkt. Dit bracht me populariteit in de stad Santos. Toen was het makkelijker. Maar nu? Het is moeilijk te beantwoorden, omdat ik vandaag geloof dat ik een idool ben geworden, een icoon in het voetbal. Nu ben ik met de beste spelers ter wereld. Ik ben er trots op om bij hen te zijn
Liverpool wil iedereen verslaan. Manchester United weet dat ze iedereen kunnen verslaan. Manchester United manager Ole Gunnar Solskjaer heeft zijn verwachtingen gedeeld voor de komende Premier League wedstrijd met Liverpool. Elk team begint een wedstrijd met het idee dat ze het kunnen winnen. We weten dat we iedereen kunnen verslaan, overal, op elk moment. Dus om het spel te benaderen met het gevoel dat door het spelen van de beste voetbal, We kunnen winnen, het is leuk. Dit is een test, een echte test van wat onze positie werkelijk is, want Liverpool op Anfield is een van de moeilijkste tests. Ik sta liever boven aan de tafel dan bij te praten. Maar nu zijn we kanshebbers, jagers, achter de kampioenen aan. Dat is wat er gebeurt in de loop van een lang seizoen, Liverpool zijn degenen die iedereen wil verslaan. Thuis zijn ze ongelooflijk, dus we moeten nederig zijn, we moeten vechten voor elke centimeter van het veld. Elk detail kan cruciaal zijn in dit spel, zei Solskjaer. Liverpool zal zondag 17 januari Manchester United hosten. Clattenburg viel Klopp aan: beschuldigd van druk op de scheidsrechters voor de wedstrijd met Manchester United, hypocrisie en zelfs in vergelijking met Ferguson
Messi miste de Barca training van vandaag