Netherlands

Vuurwerkbranche ook voor verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen

Vuurwerkbranche ook voor verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen

Vuurwerk. Afbeelding: ANP

De vuurwerkbranche staat achter de oproep om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden en wil daarover in overleg met politie, burgemeesters en de overheid.

Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) wil het liefst op korte termijn een akkoord bereiken waarin ‘de randvoorwaarden voor een veilige en feestelijke jaarwisseling’ zijn opgenomen. ,,Want zo kan het niet langer”, meldt een woordvoerder tegen deze nieuwssite.

De brancheorganisatie zegt de aanbeveling uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) te steunen. Zo’n verbod werkt alleen als illegaal vuurwerk beter wordt bestreden, zegt BPN-woordvoerder Marcel Teunissen.

‘Het kan zo niet langer’

Volgens Teunissen waren het de afgelopen dagen lange en soms ook emotionele gesprekken met de partijen die zijn aangesloten bij de branche. ,,Maar we staan unaniem in dit standpunt. De neuzen in onze branche wijzen dezelfde kant op“, vertelt hij.

,,Dat is geruststellend, want we kunnen de vele verontrustende geluiden van politie, hulpverleners en Onderzoeksraad niet langer negeren.”

Teunissen ziet het liefst alleen nog maar siervuurwerk in Nederland. Deze soorten vuurwerk zijn goed voor ongeveer tachtig procent van de inkomsten van de vuurwerkbranche.

Illegaal vuurwerk

Dat uitgerekend de vuurwerkbranche achter de oproep staat, is bijzonder. Bang voor negatieve reacties vanuit de winkeliers is Teunissen niet.

,,Natuurlijk vinden we het belangrijk om vast te blijven houden aan tradities, maar zoals het nu gaat kan het niet langer. Dat heeft de afgelopen jaarwisseling wel weer laten zien. Daarbij doelen we niet alleen op de vele ongelukken en de onveilige gevoelens in de samenleving, maar voornamelijk op het oneigenlijk gebruik van dat soort vuurwerk. Het bezit en verkoop van illegaal vuurwerk, wangedrag en vernieling moeten hard aangepakt en bestraft worden.“

Aanbevelingen

Na uitgebreid onderzoek kwam de OVV eind 2017 met een aantal aanbevelingen. De raad vindt dat de overheid vuurpijlen en knalvuurwerk moet verbieden, maar pleit niet voor een voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Sindsdien is de roep om maatregelen bij onder anderen de burgemeesters groter geworden.

Halsema vreest risico’s lokaal vuurwerkverbod

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vreest grote risico’s voor handhavers en politie als er een lokaal verbod komt op het afsteken van vuurwerk. Ze wil dat er een landelijk verkoop- en distributieverbod komt. Zolang dat er niet is, kunnen mensen volgens haar overal vuurwerk kopen en breng je de mensen die ertegen moeten optreden in een “buitengewoon lastige positie”.

Halsema riep de Amsterdamse gemeenteraad, waarvan een meerderheid het afsteken van vuurwerk wil verbieden, dan ook op druk uit te oefenen op de partijen in de Tweede Kamer om een landelijk verkoopverbod te verwezenlijken.

De burgemeester vindt ook dat er iets moet gebeuren gezien de schade door vuurwerk en het geweld tegen handhavers en politie. Ze reageerde hiermee op een initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren, die wil dat de gemeenteraad zo snel mogelijk instemt met een afsteekverbod tijdens de jaarwisseling.

Football news:

Yeovil van Engeland ' s 5e divisie about De Gea: Nee, Ik ben niet geïnteresseerd. Sorry, David
Henderson is de beste speler van Liverpool in het seizoen 2019/20
Massimo Moratti: de eigenaars van Inter hebben alles wat ze nodig hebben om Messi mee te nemen
Gagliardini op de wedstrijd met Shakhtar: ze zijn sterk, maar Inter is vastbesloten
De President van Attico Madrid bij het vertrek van de Champions League: niet onze avond. Ze hadden geluk om twee keer te scoren, we hebben een goed team
Verdediger Lyon van Marsal: we denken erover om de finale van de Champions League te bereiken. We hebben een grote kans om te winnen
Arsenal is een van de grootste clubs ter wereld. Ik ben hier om trofeeën te verzamelen