Alle medewerkers van bedrijven die samenwerken met de Amerikaanse federale overheid, moeten vanaf 8 december gevaccineerd zijn tegen COVID-19. Dat schrijft persbureau Reuters na het inzien van overheidsdocumenten. Hierdoor gaat de vaccinatieplicht voor miljoenen extra Amerikanen gelden.

Begin september kondigde president Joe Biden al een vaccinatieplicht aan voor iedereen die voor de federale overheid werkt, en voor zorgpersoneel. Die gaat op 22 november in. Vanaf december geldt de plicht dus ook voor iedereen die voor een bedrijf werkt dat diensten of goederen levert aan de Amerikaanse federale overheid. De nieuwe koers wordt later op dag (lokale tijd) officieel bekendgemaakt.

Biden wil een hardere aanpak om de deltavariant van het virus onder controle te krijgen. Ook Amerikaanse militairen moeten zich laten inenten tegen COVID-19. De inentingsplicht "zorgt voor minder ziekmeldingen en lagere loonkosten, en verbetert de efficiëntie van mensen die direct of indirect voor de federale overheid werken", aldus de plannen.

Sommige lokale overheden voeren hun eigen maatregelen door. In onder meer New York, Chicago en Los Angeles geldt bijvoorbeeld een vaccinatieplicht voor docenten. In Los Angeles moeten schoolgaande kinderen ouder dan twaalf zich voor het einde van het jaar laten inenten.