Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

VS verleent geen exportvergunningen meer voor leveringen aan Huawei

Door onze techredactie

Amerikaanse bedrijven krijgen geen vergunning meer om producten aan het Chinese techbedrijf Huawei te leveren, meldt persbureau Reuters dinsdag. De Amerikanen vrezen dat het bedrijf via achterdeurtjes in zijn technologie spionage mogelijk maakt.

In 2019 werd Huawei door de Amerikaanse autoriteiten op de zwarte lijst gezet. Sindsdien mogen producten met Amerikaanse technologie alleen nog met een vergunning aan het Chinese bedrijf geleverd worden. De Verenigde Staten zijn volgens Reuters nu helemaal gestopt met het goedkeuren van vergunningen.

Een woordvoerder van de Amerikaanse overheid wilde niet inhoudelijk reageren, en stelde enkel dat ambtenaren "voortdurend beleid en regelgeving beoordelen". Ook Huawei weigerde commentaar.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de VS "nationale veiligheid misbruiken om bedrijven in China onredelijk te onderdrukken".

Een van de bronnen stelt nu dat het strengere beleid de levering van verschillende goederen zal beperken, waaronder de 4G-chips. Nieuwe vergunning worden daarvoor niet meer uitgegeven, vertelt een andere bron. Ook levering van producten die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie (AI) en supercomputers zou aan banden worden gelegd.

VS wil export hoogwaardige technologie naar China beperken

De Amerikaanse regering wil de export van hoogwaardige technologie aan China al langer beperken. Daarmee wil de VS voorkomen dat het land met de allernieuwste chips steeds geavanceerdere producten kan maken.

De regering van president Joe Biden keek eerder ook al naar Nederland, omdat in Veldhoven chipmachinemaker ASML is gevestigd. Dat bedrijf loopt wereldwijd voorop met de ontwikkeling van machines voor het maken van chips.

Vorige week werd bekend dat Nederland en de VS een akkoord hadden bereikt over beperkingen van de export van chiptechnologie aan China.