Netherlands

VS blokkeren topbenoeming bij WTO

Wereldhandelsorganisatie De VS gaan niet akkoord met de benoeming van de Nigeriaanse Ngozi Okonjo-Iweala als chef van de WTO. Vlak voor de presidentsverkiezingen creëert Trump nieuwe problemen voor de geplaagde handelsclub.

Vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft de regering van president Donald Trump nog een klap uitgedeeld aan de door haar verguisde wereldhandelsorganisatie WTO.

De Amerikaanse delegatie bij de WTO blokkeerde woensdag de door de overige lidstaten geselecteerde kandidaat om de organisatie te gaan leiden, de Nigeriaanse Ngozi Okonjo-Iweala.

Na beraad van de 164 leden in Genève verklaarde een WTO-woordvoerder dat alle lidstaten Okonjo-Iweala steunen behalve de VS, zo melden internationale persbureaus.

De functie van directeur-generaal van de WTO is vacant sinds de Braziliaan Roberto Azevedo eind augustus vervroegd vertrok bij de organisatie. Bij veel van de WTO-leden leeft de overtuiging dat het de beurt is aan Afrika om de handelsclub voor te zitten. Okonjo-Iweala was twee keer minister van Financiën van Nigeria en heeft een carrière van 25 jaar bij de Wereldbank achter de rug. Ze profileerde zich als outsider die de WTO kan helpen hervormen. De Europese Unie, die binnen de WTO als één blok opereert, schaarde zich vorige week achter Okonjo-Iweala, ondanks de voorkeur van enkele EU-lidstaten voor een andere kandidaat, de Zuid-Koreaanse Yoo Myung-hee. Zij wordt ook door de VS gesteund.

De handelsorganisatie verkeert in een crisis sinds de VS eind vorig jaar het systeem voor geschillenbeslechting lamlegden. Door benoemingen te blokkeren, stelden de Amerikanen het zogeheten Beroepsorgaan, dat het laatste woord heeft bij handelsconflicten, buiten werking. De VS vinden dat de WTO te vaak oordeelt in hun nadeel en menen dat de handelsorganisatie de Amerikaanse soevereiniteit ondergraaft.

Lees ook: Wie wordt de chef van de ploeterende WTO?

Bij de WTO in Genève zal met bijzonder veel spanning worden gekeken naar de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen van 3 november. Als Trump wint, is de kans groot dat de crisis bij de WTO voortduurt. De organisatie zal dan waarschijnlijk maandenlang zonder directeur-generaal blijven zitten. De lidstaten van de WTO bepalen de gang van zaken bij de organisatie. Over de benoeming van de directeur-generaal moet consensus bestaan. China en de EU steunen Yoo Myung-hee niet.

Als Joe Biden president wordt en zijn regering steunt volgend jaar alsnog Okonjo-Iweala, dan zou zij niet alleen de eerste WTO-chef uit Afrika zijn, maar ook de eerste vrouw die de organisatie voorzit.

Football news:

Hetzelfde doel maandag in de Euro 1960 finale: zag de bal niet vliegen in het net, en zegt dat hij niet het recht had om niet te scoren
De achternaam Van maandag verscheen per ongeluk door een dronken persoon. Dit gebeurde na de afschaffing van de lijfeigenschap
Messi is de enige in de top 5 van de Europese competities die niet scoort na 10 keer in een kampioenschap dit seizoen
Lampard op 3-1 Met Leeds. Op een andere dag hadden we 5-6
Koeman op 1:2 met Cadiz: de stemming was niet zo goed. Verloren door een fout is het moeilijk om deze nederlaag te verklaren. Daarvoor speelden we goede wedstrijden. We waren niet erg goed in de eerste helft. In de tweede, Barcelona speelde beter, maar we verloren door een fout die u niet verwacht van ons team. Ongelooflijk. Het is niet toegestaan na een dergelijke indiening door te gaan [out]. We hebben gemist door gebrek aan concentratie. De stemming van vandaag was niet al te goed, niet alleen voor de verdedigers. Als we zonder de bal spelen, missen we agressiviteit. Misschien missen we hierdoor iets. Deze nederlaag is een grote stap in de strijd voor de titel. Het is teleurstellend, maar je moet het accepteren. 12 punten achter een sterk team als Attico is veel
Mbappe scoorde zijn 100e goal voor PSG en deelt de vierde plaats in de goalscoring lijst van de club. Dit doel was de 100e voor de 21-jarige Fransman voor de Paris club. Nu neemt Mbappe de vierde plaats in de lijst van scorers in de hele geschiedenis van Parijs met Dominique Roshto. Edinson Cavani (200 goals), Zlatan Ibrahimovic (156) en Pedro Pauleta (109). De statistieken van
Als kind speelde maandag met kousen met stro of blikjes stoofpot. En hij vertelde mijn moeder dat hij gaat naar tennis