Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vrouwen in Iran besmeurd met yoghurt en gearresteerd voor niet dragen hoofddoek

In Iran heeft een opmerkelijk incident waarbij twee vrouwen zijn besmeurd met yoghurt omdat ze geen hoofddoek droegen en vervolgens zijn gearresteerd veel stof doen opwaaien.

Op camerabeelden van het incident is te zien hoe een man een winkel inloopt en een moeder en haar dochter aanspreekt op het niet dragen van een hoofddoek. Na een korte woordenwisseling pakt de man iets wat lijkt op een bak yoghurt en gooit de inhoud over de hoofden van de twee vrouwen. Verschillende omstanders grijpen in en zetten de man de winkel uit.

Volgens de Iraanse autoriteiten zijn de vrouwen gearresteerd vanwege het niet bedekken van hun haar. De man is eveneens aangehouden, voor het verstoren van de openbare orde.

De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft op de staatstelevisie gereageerd op het incident en benadrukt dat het dragen van een hoofddoek verplicht is in het land. "Als sommige mensen zeggen dat ze er niet in geloven (het dragen van de hoofddoek, red.) is het goed om ze te overtuigen. Maar het belangrijkste is dat het wettelijk verplicht is."

Op sociale media zorgen de beelden weer voor veel ophef. Na de dood van de 22-jarige Koerdische vrouw Mahsa Amini, vorig jaar september, is er fel geprotesteerd in Iran tegen de onderdrukking van vrouwen. De jonge vrouw werd opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet correct zou hebben gedragen. Ze overleed na haar arrestatie.

Er volgden maandenlange protesten tegen het Iraanse regime, waartegen hardhandig werd opgetreden. Zo werden demonstranten beschoten en op grote schaal opgepakt. In het Iraanse parlement werd opgeroepen tot het harder straffen van de betogers. Politici beweerden dat de betogers een "oorlog tegen God" voerden, waar in Iran de doodstraf op kan staan.

Bekijk hieronder de video van NOS op 3 waarin de protesten in Iran worden uitgelegd.

Niet alleen in Iran werd geprotesteerd tegen het regime, wereldwijd werd betoogd tegen de Iraanse machthebbers. De Revolutionaire Garde - het elitekorps dat het Europees Parlement op de EU-terreurlijst wil zetten - trad in Iran keihard op en leidde ertoe dat tienduizenden demonstranten in de cel terechtkwamen. Volgens verschillende mensenrechtenorganisaties zijn er ruim 300 betogers omgekomen bij de betogingen. De protesten zijn enige tijd geleden geluwd.

Sinds de Iraanse revolutie in 1979 zijn vrouwen verplicht hun haar te bedekken en lange, loszittende kleding te dragen. Overtreders kunnen worden berispt, beboet of opgepakt.