Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vrouw overleden in Schaijk, aed kon niet worden gebruikt door gestolen accu

Door onze nieuwsredactie

In Schaijk is donderdag een vrouw overleden na een reanimatiemelding. Een aed in de buurt die werd gebruikt om haar te helpen, bleek niet te werken. De accu van het apparaat ontbrak en is vermoedelijk gestolen, meldt Omroep Brabant zaterdag. Of de vrouw het had overleefd als de accu niet weg was, is niet te zeggen.

Een aed is een apparaat dat kan worden gebruikt om het hartritme te herstellen. Dat doet het door een elektrische schok. De apparaten hangen op veel openbare plekken, zoals bij supermarkten.

Jan Albers, de beheerder van het apparaat in Schaijk, reageert gefrustreerd tegenover de omroep. ""Hoe haalt iemand het in zijn hoofd de accu van een aed weg te halen? Dat doe je toch niet?"

Via het platform HartslagNu kregen aangesloten burgerhulpverleners in de buurt donderdag een reanimatiemelding "Een man haalde de aed van een gevel in de Molengraaf af en nam die mee naar de vrouw voor wie de melding was bedoeld", zegt Albers. Hij was zelf niet bij het voorval, maar hoorde later op de avond dat het apparaat het niet deed.

Niet te zeggen of werkend apparaat verschil had gemaakt

Een dag later haalde hij het apparaat op. "De accu was weg. Dat kan alleen maar door diefstal zijn gebeurd. Die accu kan er niet zomaar uit vallen", stelt hij.

Of een werkend apparaat het verschil had kunnen maken, is volgens de beheerder niet te zeggen. "Dat kun je nooit zomaar stellen. Je weet niet wat er met iemand aan de hand is en of er misschien andere klachten zijn."

Albers heeft aangifte gedaan bij de politie en gaat de andere aed's die hij beheert controleren. De politie kon niet reageren op vragen van Omroep Brabant.