Netherlands

Vrees voor nieuwe uitbraak vogelgriep

De vogelgriep lijkt opnieuw huis te houden onder brandganzen in het Waddengebied. Boswachter Jaap Kloosterhuis trof tientallen kadavers aan.

,,Het begon vorige week in Noord-Duitsland’’, vertelt de boswachter van het Lauwersmeer. ,,En nu is het ook hier. Ik kreeg bericht dat er bij Esumakeech honderden dode dieren zouden liggen. Zoveel heb ik er niet gezien, maar ik vond wel enkele tientallen kadavers.’’

De boswachter van Staatsbosbeheer besloot de dieren eerst te laten liggen. ,,Anders waren er duizenden ganzen op de vleugels gegaan. Dat moet je ook niet hebben.’’

Als de omstandigheden beter zijn, gaat Kloosterhuis de kadavers alsnog opruimen. In november en december gebeurde dat op grote schaal, toen er honderden dode watervogels bij de kust waren aangetroffen. Daarna werd het minder.

Vanwege de vogelgriep geldt er in Nederland sinds 23 oktober een ophokplicht voor pluimveebedrijven. Nadat de ziekte dit najaar uitbrak, raakten bij twaalf bedrijven in totaal ruim een half miljoen kippen, kuikens, eenden en kalkoenen besmet. De laatste keer was op 20 februari in het Brabantse Sint-Oedenrode.

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude