Netherlands

Voormalig hoofdofficier eist inzage in onderzoeksdossier

Voormalig hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen eiste dinsdag in kort geding bij de rechtbank in Den Haag inzage in het volledige onderzoeksdossier van de Rijksrecherche. Deze dienst deed onderzoek naar mogelijk strafbaar handelen van Van Nimwegen door onder meer privégebruik van een OM-dienstauto met chauffeur.

In augustus liet het OM weten dat uit het onderzoek geen verdenkingen naar voren zijn gekomen die een strafrechtelijk opsporingsonderzoek rechtvaardigen. Mede vanwege vertrouwelijkheidskwesties wil het College van procureurs-generaal het dossier niet verstrekken. Op dinsdag 3 november doet de kortgedingrechter uitspraak.

Van Nimwegen werkte sinds 1986 in verschillende functies bij het OM. Na publicaties in NRC in 2018 over zijn verzwegen liefdesrelatie met OM-collega Marianne Bloos, is het College een onderzoek begonnen. De dienstverbanden zijn uiteindelijk beëindigd naar aanleiding van de uitkomsten van het rapport van de commissie-Fokkens vorig jaar april. Die stelde dat er „sterke aanwijzingen” waren dat de topfunctionarissen vanaf 2011 een relatie hadden toen zij in een hiërarchische verhouding tot elkaar stonden.

Van Nimwegen is het niet eens met de uitkomsten van dit onderzoek en is een gerechtelijke procedure gestart. Hij verklaarde dinsdag „eerherstel” te willen en de mogelijkheid zich te kunnen verdedigen tegen de „publieke vernedering” die hij heeft meegemaakt. „Dit gaat om zijn leven”, zo merkte zijn advocaat op. „Mijn cliënt is met pek en veren het OM uitgeschopt.”

Hij wil in het kader van die procedure inzage in de stukken van de Rijksrecherche, omdat hij verwacht uit dit dossier „een ander en meer compleet beeld” te kunnen krijgen. De advocaten van het OM noemden het verzoek dinsdag echter een „fishing expedition”. Volgens de raadslieden heeft Van Nimwegen geen wettelijk recht op inzage in het dossier omdat het Rijksrecherche-onderzoek een oriënterend feitenonderzoek betrof en geen opsporingsonderzoek. „De uitkomst is gedeeld, er is geen verdenking. Daarmee is de kous af.” De advocaten vroegen de kortgedingrechter het verzoek af te wijzen, mede om de anonimiteit van de getuigen die door de Rijksrecherche zijn gehoord, te bewaken.

Football news:

Bijna zwanger betekent niet zwanger. Dit is Tuchel 's metafoor over PSG' s kansen voor de Champions League play-offs: we leggen uit hoe ze zich aanpassen aan Manchester United en RB
We kennen meer dan de helft van de deelnemers in de Champions League playoffs. Wie is daar al en wie heeft het uitgesteld tot de laatste ronde?
Maguire ongeveer 1:3 met PSG: de tegenstander scoorde illogisch - een ricochet en flipperen rond het strafgebied
Ronald Koeman: Barcelona wil 18 punten scoren in de Champions League. We hadden een geweldige 1e helft met Ferencvaros
= = Clubcarrière = = Lampard maakte zijn debuut in het eerste elftal in de play-offs voor de tweede keer op rij. Sevilla kan nog steeds Chelsea op deze indicator op de laatste dag van het spel, maar ze zullen niet verslaan hun rivaal in de tafel, omdat de Blues nog steeds het voordeel in face-to-face vergaderingen. De Londense club heeft de eerste plaats in Groep E
Manchester United, PSG en RB hebben elk 9 punten in Groep H voor de laatste ronde van de Champions League
Berg bereikte de Champions League groep op 34 - waarschijnlijk de laatste in zijn leven. En ik heb die overwinning voor Krasnodar uitgekauwd. Ik heb hier al mijn hele carrière op gewacht. Markus Berg zag Alexander Martynovich vertrekken, draaide de snelheid aan, duwde Rennes verdediger Gerzino Nyamsi terug, liet de bal met zijn linkervoet zakken en stuurde hem naar Romain Salin met zijn rechtervoet. Vergeet u niet dat dit doel de eerste overwinning voor de Russische clubs in de Europese competities sinds December 2019 heeft opgeleverd, dan is dat niet verwonderlijk. Berg scoorde voor Krasnodar in de eerste wedstrijd van 2020, in de laatste ronde van vorig seizoen (een dubbele en twee assists met Akhmat) en in de startwedstrijd van dit seizoen (in Ufa). In slechts de laatste (onvolledige) vier maanden scoorde Markus 8 keer. Plus nog een-in de wedstrijd van de Volkenbond voor het Zweedse nationale team tegen de Kroaten. = = = Formule Renault 2.0 = = = de Formule Renault 2.0 is een Formule Renault 2.0 Voor het Team Racing. Krasnodar verloor alle kansen in Piraeus en verloor thuis. Markus was verdrietig en dacht dat hij niet meer in de Champions League zou spelen. Mijn contract met Krasnodar werd berekend voor een jaar. Om eerlijk te zijn, Ik dacht dat ik mijn kans miste de Zweed gaf toe in een Interview met de UEFA website. Maar in de lente verlengde ik mijn contract, we eindigden derde in de League, ging direct naar de playoff ronde en passeerde PAOK. In de eerste ontmoeting met PAOK probeerde Berg de armband van de kapitein en deelde een assist met Remy Cabella. Op de Tumbra had de Zweed kunnen scoren, maar de Griekse autogall en de inspanningen van dezelfde Cabella waren voldoende. Marcus was verrukt: the Feelings are amazing, incredible. Ik heb hier heel lang op gewacht, mijn hele carrière. Dit is een groot, belangrijk evenement voor de club, voor Krasnodar