Netherlands

Voormalig BBC-directeur over Diana-interview: "Ik had Bashir toen al moeten ontslaan"

Voormalig BBC-directeur Tony Hall voor de redactieburelen in Londen | Ben Stansall / AFP

Voormalig BBC-directeur Tony Hall zegt dat hij journalist Martin Bashir indertijd had moeten ontslaan, na het geruchtmakende interview met prinses Diana. Bashir vervalste documenten om het vertrouwen te winnen van de prinses en haar broer.

Hall, toen hoofd van BBC News, deed de uitspraak voor een speciale Kamercommissie die zich over de zaak buigt. In 1996 onderzocht de BBC de kwestie twee keer, maar verbond daar geen conclusies aan. Bashir mocht door en had een glansrijke carrière als interviewer.

Later bleek dat Bashir meerdere keren over de kwestie had gelogen - hij vertrok dit jaar bij de omroep. Er volgt geen strafrechtelijk onderzoek naar het 25 jaar oude interview, aldus de Britse politie.

Afgelopen mei publiceerde de commissie Dyson een onderzoek naar de handelswijze van Bashir en de BBC. Er volgden harde conclusies, die de BBC accepteerde. “De BBC voldeed niet aan de hoge standaarden voor integriteit en transparantie die wij als ijkpunt hanteren. Daar bieden wij ons excuses voor aan”, erkende de omroep vorige maand.

Hall bood excuses aan Diana’s kinderen William en Harry. Bashir had geen tweede kans moeten krijgen, ook na zijn berouw tijdens het eerste onderzoek, aldus Hall.

Prins William zegt in een reactie dat het falen van de BBC “angst en eenzaamheid van mijn moeder” heeft vergroot. Meer bij NOS

Football news:

Medaille stand van de Olympische Spelen-2020: de Britten nog steeds verslaan Rusland, en China vertraagd met goud
PSG zijn de laatste mensen die de Champions League winnaar willen zien. Het hoofd van de Raad van Commissarissen van Eintracht Frankfurt, Philip Holzer, sprak over de situatie op de transfermarkt
Ronaldo zal spelen tegen Barcelona in de Joan Gamper Cup
Calvin Phillips over knielen: een herinnering dat racisme heeft geen plaats in de samenleving
Monaco heeft AZ ' s topscorer Miron Boadu ondertekend
Bayern is geïnteresseerd in Danilo. Juventus heeft gevraagd 30 miljoen euro
Tiago arriveerde op de Liverpool locatie zonder te herstellen van een blessure