Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Voorbereidingen drukke bevrijdingsroute Roosendaal in volle gang

Een lang lint van militaire voertuigen trekt zaterdag kriskras rond en door Roosendaal om te vieren dat de stad op 30 oktober 1944 werd bevrijd door de geallieerden. Jeeps, motoren, vrachtwagens en zelfs militaire vliegtuigen ondersteunen het initiatief van een groep Roosendaalse jongeren die de herdenking van de bevrijding van hun stad nieuw leven in wil blazen.

Nadat de Dutch Polar Bears zelfs landelijke aandacht kregen met hun initiatief, is de belangstelling overweldigend. "Meer dan honderd mensen met historische voertuigen uit binnen- en buitenland wilden aanhaken, maar dan wordt het wel een erg lange stoet", lacht Johan Pieters. Hij is trotse eigenaar van een originele Willy's Jeep uit de Tweede Wereldoorlog en helpt de jongeren met hun initiatief. Het aantal deelnemende militaire voertuigen is nu voor komende zaterdag beperkt tot ruim vijftig.

"Wat het betekende het voor de militairen die van ver overzee hier naartoe kwamen om ons te bevrijden?"

Want hoewel het 77 jaar geleden is; de bevrijding van Brabant leeft nog altijd. Ook onder jongeren, zo blijkt in Roosendaal. Zij zijn nu in dezelfde gemiddelde leeftijd - 23 jaar - als destijds de militairen van de Britse Polar Bear Division die de stad ontdeden van de Duitse overheersing.

The Dutch Bears voor het monument voor de Polar Bear Division in Roosendaal. (foto: Raoul Cartens)
The Dutch Bears voor het monument voor de Polar Bear Division in Roosendaal. (foto: Raoul Cartens)

Pieters: "Het verhaal moet verder verteld worden. Toen wij van het plan van die jongeren hoorden, wilden wij dat gelijk ondersteunen. Als zij dit verhaal kunnen overdragen aan de huidige generatie, dan gaat het leven. Wat het betekende het voor de militairen die van ver overzee hier naartoe kwamen om ons te bevrijden? Dan komt het voor jongeren wel heel dichtbij."

Het liefste is Johan Pieters elke dag bezig met zijn oude Jeep, samen met zijn sleutelmaatje André van Roomen. Het plan van de Roosendaalse jongeren om komende zaterdag de Britse bevrijders te eren met een indrukwekkende stoet, geeft beide sleutelaars ook een mooi excuus om hun gekoesterde voertuig van stal te halen en om - met trots - zaterdag mee te rijden met de bevrijdingsroute.

LEES OOK: Groep jongeren wil bevrijders eren: 'Ze waren toen net zo oud als wij nu'

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...