Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter Nord Stream-explosies zat

Door onze nieuwsredactie

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland verantwoordelijk is voor de explosies die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen zwaar beschadigden. Dat zegt de Duitse procureur-generaal Peter Frank, die het Duitse onderzoek leidt, tegen Welt am Sonntag.

Duitsland startte, net als Denemarken en Zweden, een onderzoek naar de explosies op de bodem van de Oostzee. De Duitse onderzoekers gebruiken twee schepen om de sabotage op te helderen.

Bij de explosies in september vorig jaar kwam veel gas vrij. De leidingen, die van Rusland naar Duitsland lopen, raakten zwaar beschadigd. Frank zegt dat hij regelmatig contact heeft met Denemarken en Zweden over het onderzoek. Rusland heeft zelf ook een onderzoek ingesteld naar "deze daad van internationaal terrorisme".

Wat is Nord Stream?

Het Kremlin ontkent beschuldigingen dat Rusland zelf achter de sabotage zit en wijst juist met de beschuldigende vinger naar de Verenigde Staten. Dat land was uitgesproken tegenstander van de gaspijpleidingen tussen Duitsland en Rusland.

Begin februari 2022, vlak voor de Russische invasie van Oekraïne, zei de Amerikaanse president Joe Biden dat het afgelopen zou zijn met Nord Stream als Rusland Oekraïne zou binnenvallen. De VS wijst elke betrokkenheid bij de sabotage van de hand.

De Nord Stream-leidingen zijn belangrijk voor de Duitse gasvoorraad. Jarenlang was Nord Stream 1 een belangrijke bron van inkomsten voor Moskou. Ook was het een belangrijk instrument om invloed uit te oefenen in Europa.