Netherlands

Vooraanstaande Chinese zakenman krijgt 18 jaar na kritiek op coronabestrijding

Een Chinese rechtbank heeft een vooraanstaande vastgoedtycoon veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf. Ren Zhiqiang, die een prominent lid was van de Communistische Partij, is veroordeeld voor corruptie. Volgens de rechtbank heeft de 69-jarige Ren steekpenningen aangenomen en misbruik gemaakt van publiek geld, maar vermoedelijk is doorslaggevend dat hij zich in het verleden zeer kritisch heeft geuit over president Xi Jinping.

Ren verdween in maart van dit jaar, kort nadat hij een kritisch stuk had geschreven over de manier waarop de Chinese regering de corona-uitbraak heeft bestreden. Door dissidente stemmen te onderdrukken zou de partijtop de crisis hebben verergerd. De naam Xi Jinping kwam in het stuk niet voor, maar het was wel duidelijk dat de auteur met 'clown' refereerde aan de president. "Er stond geen keizer die zijn 'nieuwe kleren' toonde, maar een uitgeklede clown die nog altijd denkt dat hij keizer is", schreef hij.

Achter gesloten deuren

De hoge straf voor Ren lijkt bedoeld om nieuwe kritische geluiden binnen de Communistische Partij te smoren. "De bandbreedte voor kritiek op de partijtop is de laatste jaren steeds kleiner geworden", zegt China-correspondent Sjoerd den Daas. "Zeker als die kritiek, zoals in het geval van Ren, in het openbaar wordt geuit." De zaak vond plaats achter gesloten deuren: voor zover bekend waren er geen journalisten aanwezig bij de zitting.

De vastgoedtycoon is een zoon van een hoge regeringsfunctionaris en had tot voor kort goede contacten in de partijtop. Na de publicatie van zijn kritische artikel werd Ren geroyeerd. In 2016 kwam hij ook al eens in opspraak door een bericht op Weibo, de Chinese variant van Twitter. Ren schreef toen dat staatsmedia worden gefinancierd door de belastingbetaler en dat die media daarom ten dienste moeten staan van hen, en niet van de Communistische Partij.

De afgelopen tijd zijn meer invloedrijke Chinezen in de problemen gekomen door hun kritische opstelling. Onlangs werd de zakenvrouw Geng Xiaona, die in de uitgeverswereld zit, in Peking vastgezet. Ze had het opgenomen voor een hoogleraar die kritiek had geuit op president Xi.

Football news:

Arsenal zal Ozil en Sokratis uitsluiten van de Premier League. Arsenal rekent niet op middenvelder Mesut Ozil en verdediger Sokratis Papastathopoulos. Goal.Com volgens de bron zal de club Ozil en Sokratis uitsluiten van de aanvraag voor het Engelse kampioenschap. De spelers zijn al op de hoogte gebracht van dit besluit. Ze kunnen dus pas in Februari het veld in, wanneer het transfervenster opengaat. Ozil heeft sinds maart niet meer voor Arsenal gespeeld. De club had gehoopt hem te verkopen in het laatste transfervenster, maar de deal kon niet worden geregeld. De 32-jarige papastathopoulos zal ook het begin van het seizoen missen. Er werd gemeld dat ze geïnteresseerd zijn in Napoli, maar uiteindelijk mislukte de overdracht. Arsenal heeft Ozil en Sokratis nog niet opgenomen in hun bod op de Europa League
Bartomeu zal de wedstrijd tegen Ferencvaros missen vanwege de begeerte van een familielid. De voorzitter van de Barca wil naar de wedstrijd met Real Madrid. De president van Barcelona, Josep Bartomeu, zal de Champions League wedstrijd van vandaag tegen Ferencvaros missen. De 57-jarige manager zal niet naar de wedstrijd kijken vanuit de VIP box in het kamp Nou, omdat hij contact had met een familielid die het coronavirus had. Bartomeu ' s eerste PCR test voor COVID-19 was negatief. De Catalaanse President hoopt op 24 oktober in het stadion te kunnen verschijnen tijdens de Clasico met Real Madrid. Om dit te doen, moet hij slagen voor de tweede test en een negatief resultaat krijgen. Op 1 en 2 November komt de Raad van bestuur van Barca bijeen om de kwestie van een motie van wantrouwen tegen Bartomeu te bespreken. Het vereiste aantal handtekeningen is al verzameld. Het is mogelijk dat Barca niet genoeg geld heeft om hun salaris te betalen. Het is geen virus, het is een management leugen.Econoom over de financiën van de club
Liverpool en Manchester United behoren tot de clubs die een Europese Premier League willen oprichten. Volgens Sky Sports zijn Liverpool en Manchester United hierbij betrokken. Het nieuwe toernooi zal in 2022 van start gaan en ze willen het midden van het seizoen houden onder auspiciën van de FIFA. Verwacht wordt dat er 18 teams aan zullen deelnemen. Ongeveer een dozijn clubs uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië, waaronder Barcelona, Attico, Real Madrid, Bayern München, PSG en Juventus, zijn al gevraagd over hun mogelijke deelname aan het toernooi. Vijf Engelse clubs zullen aan het project kunnen deelnemen. Er zij op gewezen dat deze kwestie reeds is besproken door vertegenwoordigers van Manchester City, Tottenham, Chelsea en Arsenal. Er wordt momenteel naar investeerders gezocht. Het kan een JP Morgan Bank zijn. Het bedrag dat nodig is om de Europese Premier League te creëren is 4,6 miljard pond. De FIFA en de UEFA weigerden commentaar te leveren op deze informatie. Voorheen begonnen Liverpool en Manchester United een project van radicale vernieuwingen in het Engelse voetbal. Hun voorstellen omvatten onder meer het verlagen van de Premier League van 20 naar 18 teams, het annuleren van de League Cup en de FA super Cup, het veranderen van de financieringsstructuur en het toekennen van extra geld aan de Engelse voetbalbond (EFL). Er wordt ook voorgesteld de top-6 clubs en Everton, Southampton en West ham een speciale status te geven die hen in staat stelt elk besluit over de Premier League te aanvaarden of te verwerpen. De bond heeft dit initiatief al verworpen
Thibaut Courtois: real wil de Champions League winnen en La Liga
Tiago en Matip trainden vandaag niet met Liverpool. Ze zullen waarschijnlijk niet Spelen Ajax
Griezmann zal niet terugkeren naar Attico vanuit Barcelona
Miranchuk maakte zijn debuut voor Atalanta in de Champions League wedstrijd tegen Midtjylland