Netherlands

Vlag kan 'halfstok' voor Raïsa Schoon, maar wat genoot ze van de Spelen

Raïsa Schoon (foto: Orange Pictures).
Raïsa Schoon (foto: Orange Pictures).

De olympische vlag op het beachsportpark in Werkendam kan naar beneden. Het avontuur van beachvolleybalster Raïsa Schoon in Tokio is namelijk voorbij.

Voor haar en haar partner Katja Stam eindigden hun eerste Olympische Spelen in de tussenronde. Dat betekent dat oud-topspeelster Debora Schoon-Kadijk, de moeder van de 19-jarige Raïsa, op sportpark Copakadijk de vlag moet strijken. "Hij zou blijven hangen zolang wij in het toernooi zitten", zegt Raïsa. "Die kan nu dus halfstok", voegt Katja lachend eraan toe. Raïsa’s moeder deed zelf mee aan de Spelen van 1996 en 2000.

Opa hijst olympische vlag
Vóór vertrek naar de Japanse hoofdstad was op het park met zes beachvolleybalbanen in Werkendam een 'uitzwaaimoment' gehouden voor de jongste speelster in Tokio. Ook burgemeester Egbert Lichtenberg van de gemeente Altena, waar Werkendam onder valt, kwam langs om haar succes te wensen. Opa Co Kadijk hees de olympische vlag in top. Hij en Raïsa’s ouders beheren het complex.

Hun oogappel en de drie jaar oudere Katja zorgden ervoor dat de vlag wat langer kon blijven hangen door in Tokio na twee nederlagen hun derde groepswedstrijd te winnen. Hierdoor mochten ze zaterdag opnieuw aantreden op het centercourt. Het jonge duo verloor echter met twee keer 21-17 van een Cubaans koppel en liep zo een plek in de achtste finales mis. "Ik ben nu teleurgesteld, maar uiteindelijk zullen we heel trots zijn dat we dit toernooi hebben meegemaakt", aldus Katja.

Raïsa's moeder sluit zich hierbij aan. "Toch heb ik gemengde gevoelens, want er had denk ik meer ingezeten", aldus Debora Schoon. "Maar ik ben trots en bovendien is het leerzaam geweest voor hen, ze zijn nog jong."

Held uitgeschakeld op weg naar Tokio
De twee olympische debutanten, die pas 1,5 jaar een duo vormen, kwamen zover na een ‘krankzinnige route’, zoals ze zelf zeggen. Begin dit jaar gaven ze zichzelf 5 procent kans om de Spelen te halen. Toch lukte het hen om in Ostrava een einde te maken aan de kansen van drievoudig olympisch kampioene Kerri Walsh Jennings om naar Tokio te gaan. "Ik voelde me daar gewoon schuldig over, zij was vroeger mijn held", zegt Raïsa. Ze versloegen in Tsjechië ook het Braziliaanse topduo Agatha/Duda en hielden zo hun laatste kans op de Spelen overeind.

Op het kwalificatietoernooi in Scheveningen haalde het koppel een extra olympisch ticket voor Nederland binnen. "Maar toen hadden we nog steeds maar 50 procent kans, want we moesten ook nog een ander Nederlands duo verslaan: Marleen van Iersel en Pleun Ypma." Ook dat lukte. "Zo stegen onze kansen in een paar weken van 5 naar 100 procent", aldus Katja.

Vier dagen in quarantaine
De hectiek ging in Tokio door. Sterker nog, op weg daar naar toe zelfs. Ze zaten op dezelfde KLM-vlucht als de sporters die later in Japan positief testten op het coronavirus. "Tien dagen na de vlucht werden we als 'close contact' aangemerkt en moesten we voor vier dagen in quarantaine", aldus Raïsa.

Ze nemen alle ervaringen mee, op weg naar de volgende Spelen. "We hebben er heel erg van genoten. Dit is een groot leermoment op weg naar volgende toernooien en wie weet wel de volgende Spelen", zegt de Werkendamse. "De prikkels die je krijgt in dat olympisch dorp, al die inspirerende sporters die je ziet, het spelen in een groot stadion; dat zijn allemaal ervaringen die we meenemen."

LEES OOK:

Tiener Raïsa Schoon maakt indruk in Tokio: 'Bizar hoe ze met druk omgaat'

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...

Football news:

Butragueno over 0:0 met Villarreal: er was een straf op Nacho, contact met Albiol is duidelijk
Courtois op 0:0 met Villarreal: een punt is niet genoeg voor Real Madrid. We wilden alle drie na de nederlaag van Atletico
Heb je He Jude gehoord bij de Brentford wedstrijden? 50 jaar geleden, de omroeper draaide op een lied voor zijn geliefde-de fans veranderde het in een volkslied
Inzaghi rond 2:2 met Atalanta: er was een bittere smaak. Inter verdiende om te winnen
Klopp op 3-3 met Brentford: een gekke wedstrijd. Ze gaven Liverpool een gevecht en verdiende een punt, ik respecteer
Sulscher klaagt dat Manchester United minder kans om boetes te verdienen. Hij geeft Klopp de schuld voor niets
Liverpool leidt de Premier League, voor City, Chelsea, Manchester United en Everton met 1 punt. Brighton hebben een spel in reserve