Groot-Brittannië zou van plan zijn om volgende maand twee oorlogsschepen naar de Zwarte Zee te sturen, nu de spanningen tussen Rusland en Oekraïne oplopen. Dat meldt The Sunday Times op basis van bronnen bij de marine.

Volgens de krant zal een torpedobootjager gewapend met luchtafweerraketten vanuit de Middellandse Zee naar de Zwarte Zee gaan, samen met een anti-onderzeeër fregat.

F-35B gevechtsvliegtuigen en helikopters staan klaar op het vliegdekschip HMS Queen Elizabeth (foto) om de twee schepen te ondersteunen als er een dreiging is van Russische troepen.

Het Britse vliegdekschip zou eigenlijk in de Middellandse Zee moeten blijven vanwege een internationaal verdrag dat vervoerders verbiedt de Zwarte Zee binnen te komen, aldus The Times. Maar met het sturen van de schepen naar de Zwarte Zee wil het VK solidariteit tonen met de NAVO-bondgenoten en Oekraïne.

"Het VK en onze internationale bondgenoten zijn onwankelbaar in onze steun voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne", aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie aan de Britse krant.

De spanningen tussen Moskou en Kiev zijn de laatste weken opnieuw opgelopen nadat Rusland besloot om grote aantallen tanks en ander materieel richting de grens met Oekraïne te sturen. Pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger vechten sinds 2014 om de zeggenschap in Oost-Oekraïne. Bij confrontaties zijn dit jaar alleen al tientallen mensen omgekomen.