In een rivier die over het terrein van het Britse muziekfestival Glastonbury stroomt, zijn grote hoeveelheden drugs aangetroffen. Hierdoor komen een zeldzame vissoort en andere dieren die in het wild leven in gevaar, waarschuwen wetenschappers dinsdag. Aangenomen wordt dat de verdovende middelen via wildplassende festivalgangers in de waterloop terecht zijn gekomen.

De niveaus van cocaïne en MDMA, grondstof voor xtc-pillen, die in het water zijn gedetecteerd zijn volgens experts zo hoog dat ze dieren in het wild stroomafwaarts in de Whitelake rivier zouden kunnen schaden. In 2019 zijn monsters uit de rivier genomen toen meer dan 200.000 bezoekers op het vijfdaagse muziekfestival aanwezig waren. Daaruit bleek dat de MDMA-concentraties in de rivier de week na het festival vier keer zo hoog waren.

Vooral de hoeveelheid cocaïne in het water was dermate hoog dat die de levenscycli van de zeldzame en beschermde Europese paling in het gebied verstoren, aldus de wetenschappers. Ze dringen er bij de festivalgangers op aan in de toekomst hun behoeftes te doen in de toiletten op het terrein.

Dan Aberg, een postdoctorale student aan de Universiteit van Bangor in Noord-Wales die de gegevens verzamelde, zei dat er op bijna alle muziekfestivals drugs vrijkomt vanwege wildplassers. "Helaas zorgt de nabijheid van een rivier op het Glastonbury Festival ervoor dat drugs die gelost wordt door festivalbezoekers weinig tijd heeft om in de bodem af te breken voordat het het kwetsbare zoetwaterecosysteem binnendringt", aldus Aberg.

Vanwege het coronavirus werd het Glastonbury Festival zowel in 2020 als 2021 geannuleerd. De organisatoren hopen dat het evenement volgend jaar wel door kan gaan.