Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vingegaard toont topvorm voor Tour met fraaie zege in koninginnenrit Dauphiné

Door onze sportredactie

Jonas Vingegaard heeft drie weken voor de start van de Tour de France grote indruk gemaakt in het hooggebergte. De Deen van Jumbo-Visma won zaterdag op imposante wijze de koninginnenrit in het Critérium du Dauphiné.

Vingegaard liet de concurrentie al achter zich bij zijn eerste demarrage, op 5 kilometer van de finish op de top van Col de la Croix-de-Fer. Nummer twee Adam Yates eindigde op 44 seconden achter de geletruidrager.

Zo neemt Vingegaard een voorschot op de eindzege in de Dauphiné, die wordt gezien als de belangrijkste voorbereidingskoers voor de Tour. Met nog één rit te gaan heeft de Tour-winnaar van vorig jaar twee minuten voorsprong op nummer twee Yates. Vingegaard won donderdag ook al een rit in de Dauphiné.

Tadej Pogacar, de grote concurrent van Vingegaard, ontbreekt in de Franse rittenkoers. De Sloveen bereidt zich momenteel met een hoogtestage voor op de Tour de France, die op 1 juli van start gaat in de Spaanse stad Bilbao. Hij is pas onlangs hersteld van een polsblessure.

De Nederlandse toprenners schitteren door afwezigheid in de Dauphiné. Mathieu van der Poel heeft zaterdag zijn rentree gemaakt in Dwars door het Hageland. Die Belgische koers finisht aan het einde van de middag.

Campenaerts kleurt koninginnenrit

Met drie loodzware beklimmingen, waarvan twee van de buitencategorie, beloofde de koninginnenrit van de Dauphiné veel spektakel te brengen. Al in de eerste kilometers ontbrandde het vuurwerk.

Een groep van vier renners rukte zich los van het peloton, maar lang reden de vier niet samen rond. Richting de top van de eerste beklimming (Col de la Madeleine) bleef alleen de Belg Victor Campenaerts over.

De renner van Lotto Soudal hield het lang uit in zijn eentje, maar aan de voet van de slotklim - op 13 kilometer van de streep - werd hij ingerekend. Daarna was het vooral wachten op een aanval van Vingegaard.

Ploeggenoten Dylan van Baarle, Tiesj Benoot en Attila Valter plaveiden op de steilere stroken de weg voor de Deen, waarna de Tour-winnaar van vorig jaar er op ruim 5 kilometer van de finish alleen vandoor ging. Hij liet de concurrentie machteloos achter, drie weken voor de start van de Tour de France.