De gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD's) hebben vorige week ruim 192.000 coronatests afgenomen, ruim drieduizend minder dan in de voorgaande week. Het is de eerste keer sinds begin augustus dat de hoeveelheid tests terugloopt. Deze maandag werd opnieuw een dagrecord hoeveelheid positieve tests gemeld (2.223).

Hoewel het aantal coronatests vorige week afnam, werden tussen dinsdag en vrijdag ook al vier nieuwe opeenvolgende dagrecords van het aantal positieve testen gemeld, terwijl in het weekend ook relatief grote aantallen naar buiten werden gebracht.

Daardoor neemt naar verwachting het percentage mensen dat positief test toe. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt dat cijfer dinsdag bekend. Bij de vorige update bleek het percentage te zijn gestegen van 2,8 naar 3,9 procent.

Aantal afgenomen tests per week:

Volgens een woordvoerder van de overkoepelende GGD duidt een stijging van het cijfer erop dat de besmettingsgraad in Nederland toeneemt. Echter kan het ook zijn dat gehoor wordt gegeven aan de wens van het kabinet, en dat vooral mensen met klachten zich laten testen. Zij testen naar verwachting vaker positief op het coronavirus dan personen zonder klachten.

Het RIVM maakt maandag ook melding van 27 nieuwe ziekenhuisopnames en twee sterfgevallen.

'Geen bijzondere reden waarom hoeveelheid afgenomen tests daalde'

De Nederlandse testketen staat al enkele weken onder druk. Het is niet duidelijk of de oproep van het kabinet de reden is voor de daling van de afgenomen hoeveelheid tests: de woordvoerder van de GGD meldt dat geen bijzondere ontwikkeling heeft geleid tot de afname, en dat het gaat om een reguliere schommeling van de cijfers.

Sinds begin augustus is de wekelijkse hoeveelheid afgenomen tests bijna verdubbeld. Teststraten zouden op dagelijkse basis nog meer personen kunnen testen, maar zijn door het ministerie van Volksgezondheid gevraagd om verdere uitbreiding af te remmen.

De laboratoria die alle wattenstaafjes moeten testen, zitten namelijk wél aan hun plafond. Het ministerie is in gesprek met Duitse en Belgische testlabs om de capaciteit binnen enkele weken fors te vergroten.

Deze maandag werd een speciale telefoonlijn geopend waar zorg- en onderwijspersoneel zich met voorrang aan kan melden voor een coronatest. Binnen één uur zouden meer dan drieduizend belangstellenden zich hebben gemeld. Op dagelijkse basis kunnen in totaal zo'n 37.000 coronatests uitgevoerd worden.