Netherlands
This article was added by the user Madison Wright. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Via Rode Kruis-samenwerking tot nu toe 161 Oekraïeners in gastgezin geplaatst

Via organisatie RefugeeHomeNL zijn 161 Oekraïense vluchtelingen bij 73 gasthuishouden geplaatst. Dat laat een woordvoerder van het Rode Kruis, die namens RefugeeHomeNL spreekt, desgevraagd weten aan NU.nl. Ondanks een "ruim aanbod" van ruim tienduizend gezinnen en een beperkte vraag van Oekraïners, zegt de organisatie dat het aantal haar niet tegenvalt.

Oekraïense vluchtelingen worden in Nederland vooral opgevangen door gemeenten, maar ze kunnen ook worden gekoppeld aan een gasthuishouden. Dat doet RefugeeHomeNL, dat bestaat uit het Leger des Heils, het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland, NLvoorelkaar en Takecarebnb.

Tot nu toe meldden zo'n 32.300 gasthuishoudens zich bij de hulporganisaties, waarvan 10.400 na een matchingprocedure geschikt zijn bevonden. Los daarvan worden er ook nog Oekraïners opgevangen via bijvoorbeeld kerken en individuele acties.

Sinds de start van het project in maart zijn 161 Oekraïners bij Nederlandse huishoudens ondergebracht. Dit gebeurt in pilotprojecten in de regio's Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam. In sommige gevallen worden ze afzonderlijk bij een gasthuishouden geplaatst, maar bijvoorbeeld moeders met kinderen worden wel samen bij een gezin of huishouden ondergebracht.

'Insteek is: mocht het nodig zijn, dan staan we klaar'

Toch is de vraag naar plaatsing nog beperkt. "Dat is op zich een prettige positie voor ons", zegt de woordvoerder, die benadrukt dat er veel komt kijken bij het plaatsen van zo'n grote hoeveelheid mensen. "Hoe meer mensen bereid zijn, hoe fijner. Als grote aantallen vluchtelingen zich melden, dan kun je ze in ieder geval koppelen."

Ze wil dan ook niet zeggen dat het tegenvalt dat er weinig mensen gebruik van maken. "De insteek is vanaf het begin af aan al geweest: mocht het nodig zijn, dan staan we klaar."

De pilots zijn vooral bedoeld om lering uit te trekken voor de uiteindelijke landelijke uitrol van de particuliere opvang, vervolgt ze. Daarvoor wil de organisatie bij zo'n 140 gezinnen vluchtelingen hebben geplaatst. "Dat vinden we een mooi aantal om er in het algemeen iets over te kunnen zeggen. Dan weten we of het zin gaat hebben om de opvang op deze manier aan te pakken."