Netherlands

Verzoek aan Rutte: houd met avondklok rekening met 'Brabants kwartierke'

Ludieke actie

57 minuten geleden Aangepast: 50 minuten geleden

Mike deed het verzoek aan premier Rutte in een video op Instagram

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Vanavond is voorlopig de laatste keer dat we 's avonds na 21.00 uur de deur uit mogen. Maar waarom houdt Mark Rutte geen rekening met laatkomers? Acteur Mike Weerts roept de premier in een filmpje op Instagram op om de avondklok in Brabant vijftien minuten later te starten. Daar geldt immers het 'Brabants kwartierke'.

Zelf is Mike fervent laatkomer. "Ik ben iemand die afspraken kort achter elkaar plant. Meestal vind ik het al bij de eerste afspraak gezellig, blijf ik te lang hangen en kom ik te laat bij de volgende afspraak. Dat hoopt zich gedurende de dag op. Voor je het weet is het een kwartiertje", vertelt hij aan EditieNL.

'Tijd is relatief'

Hoewel zijn oproep aan Rutte een grapje is, vindt hij wel degelijk dat Nederlanders te gebonden zijn aan de tijd. "Dat slaat nergens op. Tijd is relatief. In de Brabantse cultuur laten we het een beetje los en doen we niet zo moeilijk. Ik heb in Amsterdam gewoond en daar was het toch minder relaxed. Ik denk dat het stresslevel daar hoger is dan in het zuiden."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Wat mag er nog tijdens de avondklok? Vragen van lezers beantwoord

Het maakt hem niks uit als andere mensen te laat komen. "Ik kan in de tussentijd iets voor mezelf doen. Het is niet zo dat ik op een stoel zit te wachten en dat het leven stopt tot het moment dat de ander is gearriveerd. Als ik ergens buiten heb afgesproken is het misschien minder relaxed, maar ook dan vind ik het niet erg. Via onze telefoons kunnen we elkaar toch op de hoogte houden."

Niet alleen in Brabant

Brabant is niet de enige regio met een eigen excuus om te laat te komen, weet Vera Spaans, auteur van het boek Te Laat. "Er zijn veel van zulke kwartiertjes: Texels, Zaans, Jiddisch. academisch, Leids, et cetera. Het is een collectieve smoes."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Openbaar vervoer blijft tijdens avondklok rijden

Ze vindt het voorstel voor het Brabants kwartierke leuk bedacht, maar denkt niet dat het zou werken. "Als het 21.15 uur wordt, dan is dat de nieuwe norm. Let maar op hoeveel mensen dan nog later binnen zijn." 

Redenen van laatkomers

Een van de redenen waarom sommige mensen te laat komen is volgens Spaans – zelf van nature ook een laatkomer – dat zij de tijd verkeerd inschatten. "De ene persoon denkt dat een minuut na 58 seconden voorbij is, de ander propt 77 seconden in een minuut. Mensen met ADHD hebben ook meer moeite met op tijd komen. Avondmensen hebben in de ochtend meer moeite om op tijd te komen."

Vera Spaans schreef een boek over te laat komen Vera Spaans schreef een boek over te laat komen

Te laat komen is deels ook cultureel bepaald. "Nederlanders vinden zichzelf behoorlijk op tijd. De Duitsers zijn nog punctueler. Uit onderzoek blijkt dat Amerikanen het oké vinden als iemand tien minuten te laat is. Dat is vergelijkbaar voor Nederland. Bij Marokkanen is dat een half uur. Dat heeft te maken met de cultuur. Wij vinden de klok enorm belangrijk doordat we erg individualistisch zijn. Met de klok ga je niet in discussie."

Nooit echt nodig

Toch is te laat komen volgens Spaans nooit echt nodig. "Als je iets echt belangrijk vindt dan lukt het je wel. De meeste mensen zullen echt niet hun vliegtuig missen. Zo zullen mensen die de avondklok belangrijk genoeg vinden zorgen dat ze op tijd thuis zijn."

Football news:

Cavani is teruggekeerd naar de training en is waarschijnlijk om te spelen tegen Crystal Palace
Fabio Capello, Juventus speelde Rugby tegen de haven. Alleen Ronaldo en Chiesa kunnen een verschil maken in deze ploeg.Voormalig Juventus en Real Madrid manager Fabio Capello heeft zich uitgesproken over de prestaties van de Italiaanse club onder Andrea Pirlo
Neymar: ik postte hoe ik herstelde van mijn blessure, en ik kreeg geen berichten waarin stond, Wow, wat een professional. Geen PSG striker Neymar heeft uiting gegeven aan zijn ongenoegen over de aandacht die aan zijn herstelwerk wordt besteed
Ole Gunnar Solscher: het werk van de juryleden is zeer moeilijk en zonder extra druk. We moeten hun beslissingen nemen
Ik weet zeker dat Messi niet in Barca blijft als ik de verkiezing niet win. Hij geeft de club 30% van de omzet
Trent had Gerrard verafgood sinds hij een kind was, en hij speelde in een sprookje: hij kreeg de zorg van Steven en de armband van de kapitein. Het verhaal van een grote relatie
Hazard ' s herstel van de verwonding is vertraagd. Hij zal waarschijnlijk niet spelen tegen Atletico op Maart 7