Netherlands

Vervuilde lucht door stadsverkeer kost Europese stadsbewoner jaarlijks 1.250 euro

Het lijkt een retorische vraag: wat kost vuile lucht? Volgens onderzoeksbureau CE Delft is het antwoord helder. In 2018 kostte slechte luchtkwaliteit als gevolg van het stadsverkeer de gemiddelde inwoner van een Europese stad 1.250 euro. Dat is een optelsom van directe kosten (bijvoorbeeld ziekenhuisbezoek) en van indirecte kosten (zoals vroegtijdige sterfte).

Voor alle onderzochte 432 steden in dertig Europese landen zijn die sociale kosten berekend. Die komen uit op 166 miljard euro, waarbij het om in totaal 130 miljoen inwoners gaat.

De grootte van de stad is cruciaal voor de hoogte van de absolute kosten van de slechte luchtkwaliteit: voor Londen bedraagt het welvaartsverlies in één jaar bijvoorbeeld 11,4 miljard euro.

Door het grote aantal inwoners (8,8 miljoen) behoort Londen in relatieve zin niet tot de Europese koplopers. De 25 steden met de hoogste sociale kosten hebben allemaal meer dan 1 miljoen inwoners. In het kleinere Amsterdam kost de vervuiling jaarlijks ruim 1 miljard euro.

De verschillen per stad zijn groot: in het Roemeense Boekarest bedragen de kosten liefst 3.000 euro per inwoner per jaar.

Lees ook: Geen vuiltje aan de lucht

In de steden zijn de berekende sociale kosten vooral het gevolg van vroegtijdige sterfte. Gemiddeld genomen gaat het om 76 procent op het totaal aan welvaartsverlies, terwijl de rest wordt bepaald door kosten die gerelateerd zijn aan ziekten. Na hoge bloeddruk, roken en voeding is luchtvervuiling de vierde oorzaak van vroegtijdige sterfte.

Verloren levensjaren worden hierbij uitgedrukt in geld. Gemiddeld genomen gaan onderzoekers uit van 70.000 euro per levensjaar. Per stad is gekeken naar de mate van vervuiling door het verkeer en de invloed daarvan op de levensverwachting.

Volgens de auteurs van de studie van CE Delft laten hun bevindingen zien dat het beperken van luchtverontreiniging tot de topprioriteiten zou moeten horen bij het verbeteren van het welzijn van de stedelijke bevolking.

Football news:

Chiesa scoorde voor de eerste keer voor Juventus-Dynamo Kyiv
Griezmann scoorde voor het eerst in 3 opeenvolgende wedstrijden voor Barca. Hij scoorde vijf doelpunten in zijn laatste zeven wedstrijden voor de club
Braithwaite scoorde 5 (4+1) punten in Barca ' s laatste 3 wedstrijden. In de 20ste minuut werd de score verhoogd met voorwaarts Martin Braithwaite, waarmee hij een kruis van Ousmane Dembele afsloot. Dit is de vierde goal voor de Deen in de laatste drie wedstrijden - hij scoorde een dubbel tegen Dynamo Kyiv in de Champions League op 24 November en scoorde tegen Osasuna (4-0) in La Liga. Ook in de wedstrijd tegen Dynamo, gaf hij een assist. Daarvoor had Braithwaite niet meer gescoord sinds 13 juni, 13 opeenvolgende wedstrijden voor Barcelona. Meer informatie over de statistieken vindt u hier
Juventus is niet afhankelijk van Ronaldo. Elk team zal een dergelijke speler
Holand en Jan spelen geen Lazio vanwege spierblessures. Borussia Dortmund speelt vandaag Lazio in de vijfde ronde van de Champions League. De spits Erling Holland en middenvelder Emre zullen deze wedstrijd missen. Beide spelers hadden spierproblemen. De Noor is de leider van de goalscoring race in deze Champions League draw. Hij scoorde zes doelpunten
Bale hoeft niets te bewijzen. Zijn aanwezigheid inspireert de Tottenham spelers. Davis op de middenvelder
Pochettino en Raul kunnen Zidane vervangen in Real Madrid. De club wil de Fransman niet ontslaan, maar Real Madrid denkt erover om de hoofdcoach te veranderen na een aantal mislukte wedstrijden in de prestaties van het team. De club wil Zinedine Zidane niet ontslaan, gezien de grote liefde die de fans voor hem hebben, maar als de resultaten van het team niet dramatisch verbeteren, zal de Real Madrid management gedwongen worden om de Fransman te sturen om af te treden. Op dit moment heeft de club twee kandidaten voor deze post - voormalige Tottenham manager Mauricio Pochettino en Castilla coach Raul. Tot nu toe heeft Real Madrid geen contact met Argentinië opgenomen. Wat Raul betreft, de club wil niet dat hij zo snel met het hoofdteam van Real Madrid gaat werken. De club is echter van mening dat de Spanjaard in de toekomst zeker het team zal leiden