Max Verstappen en Lance Stroll hebben vrijdag geen straf gekregen na hun botsing tijdens de tweede vrije training van de GP van Portugal. De Nederlander stelde direct na afloop van de oefensessie dat hem niks te verwijten viel, maar kwam daar in gesprek met de stewards op terug.

Verstappen en Stroll raakten elkaar tijdens de tweede vrije training op de Autódromo Internacional do Algarve in een bocht. De Canadees stuurde in terwijl de Nederlander hem probeerde in te halen, waarna beide auto's op elkaar botsten en buiten de baan eindigden.

Beide coureurs moesten zich na afloop van de tweede vrije training in Portimão melden bij de stewards. Na beraad ontliepen beiden een straf, omdat de stewards van mening waren dat het incident "berustte op een misverstand".

In een verklaring stelden de stewards dat beide coureurs in het gesprek aangaven dat ze "allebei meer hadden kunnen doen om het incident te voorkomen". Daarom oordeelden de stewards dat "geen van de coureurs volledig of grotendeels verantwoordelijk is".

Red Bull-teambaas Christian Horner sprak woorden van soortgelijke strekking. "Als ik volledig eerlijk ben, kun je zeggen dat beiden een rol hebben in het incident. Max ging ervan uit dat Lance zou afremmen, terwijl Lance op zijn beurt mogelijk niet zag dat Max daar zat. Je kan zeggen dat het fiftyfifty was."

Max Verstappen in actie tijdens de tweede vrije training van de GP van Portugal. (Foto: Pro Shots)

'Geen idee waar ik naartoe had moeten gaan'

Verstappen reageerde direct na afloop van de tweede vrije training in Portimão nog kwaad op het incident en vond in eerste instantie dat hem weinig aan te rekenen viel.

"Ik was volledig verrast, hij stuurde gewoon in zonder te kijken terwijl ik hem inhaalde", keek Verstappen terug op het incident. "Ik heb geen idee waar ik naartoe had moeten gaan om hem te ontwijken."

De 22-jarige Limburger stelde dat hij van Stroll de ruimte had moeten krijgen om de Racing Point-coureur in te halen. "Ik was net bezig met mijn snelle ronde, terwijl hij die van hem net had gereden. Het is de tweede vrije training en dan gebeurt zoiets. Het is jammer dat we elkaar raakten, en vooral ontzettend onnodig. Het is gewoon dom."

Ondanks het incident reed Verstappen de tweede tijd van de sessie, achter Mercedes-coureur Valtteri Bottas. De derde vrije training van de GP van de Algarve begint zaterdag om 12.00 uur, drie uur later gevolgd door de kwalificatie. De race in Portimão start zondag om 14.10 uur.