Netherlands

Verplichte mondkapjes in winkels? Ja, vindt 70 procent van de Nederlanders

Veel onduidelijkheid in de winkelstraten: het kabinet roept Nederlanders in de grote steden op om in winkels een mondkapje te dragen, maar het is géén verplichting, Als het aan een ruime meerderheid van de Nederlanders ligt komt daar verandering in.

Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 2.300 mensen. Zeven op de tien Nederlanders wil namelijk dat iedereen een mondkapje gaat dragen in alle winkels, ook buiten de Randstad. Iets meer dan een kwart vindt zo’n mondkapjesplicht niet nodig.

Lees ook: In deze winkels hoef je wel/geen mondkapje te dragen

Een mondkapjesplicht is duidelijk populairder onder ouderen dan jongeren. Van de vijftigplussers staat bijna drie kwart achter een dergelijke maatregel. Bij mensen tussen de 30 en 50 is dat gezakt naar 62 procent. Bij jongeren tot 30 jaar steunt bijna 60 procent een draagplicht.

Zelf mondkapje dragen?

Op dit moment geldt voor het winkelend publiek in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven alleen het dringende advies om binnen mond en neus te bedekken. Winkeleigenaren mogen bezoekers wel weigeren als zij geen mondneusmasker willen dragen. 70 procent van de ondervraagden vindt dat dit advies voor heel Nederland zou moeten gelden.

Lees ook: Dit zijn de verscherpte coronamaatregelen die vanavond zijn ingegaan

Op de vraag of deelnemers van plan zijn om zelf ook een mondkapje dragen tijdens het winkelen zegt een meerderheid dat inderdaad te gaan doen: 58 procent. Ongeveer een derde is dat niet van plan. Ook in dit geval zijn mondkapjes beduidend populairder onder ouderen dan onder jongeren.

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.

Football news:

Van Dijk opereerde met succes na een knie ligament blessure opgelopen in de wedstrijd tegen Everton
Eriksen over waarom hij niet genoeg speelt voor Inter: Vraag Conte
Allison over de verwonding van Van Dijk: het was een optionele actie van Pickford, 100%
Voor publieke masturbatie werd de middenvelder anjera El-Melali veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf op proeftijd
We blijven het beste team in de geschiedenis verzamelen. Nu de rechtse verdedigers van de
Ryan Giggs: het kan 15-20 jaar duren voordat de Manchester United titel
Galaxy ontsloeg hoofdcoach Skelotto Guillermo Barros Skelotto vertrekt als hoofdcoach van de Los Angeles galaxy. De club kondigde het ontslag van de specialist aan. Dominic Kinnear is benoemd tot waarnemend hoofdcoach. Gezien de resultaten hebben wij besloten de andere kant op te gaan. Galaxy is een club met een kampioensmentaliteit. Als club hebben we een collectieve verantwoordelijkheid en iedereen zou de schuld voor de huidige situatie van de club moeten delen. Ik neem de verantwoordelijkheid voor de slechte resultaten en geloof dat we de juiste weg kunnen vinden voor dit team en onze clubzei Galaxy CEO Dennis te Klose. Sinds 2019 werkt Skelotto voor de Los Angeles-Club