Netherlands

Veroordeling ds. Latzel heeft trekjes van politiek proces

De Bremer predikant ds. Olaf Latzel werd woensdag veroordeeld omdat hij „opzettelijk haat aanwakkerde tegen homoseksuelen”. Hij zou een religieuze fundamentalist zijn en werd afgeschilderd als iemand die met vijandige minachting homo’s neerzet als minderwaardig. Dat zijn forse beschuldigingen.

Is ds. Latzel inderdaad over de schreef gegaan? Dat is niet zo eenvoudig te beoordelen. Feit is dat hij tijdens een besloten toerustingsbijeenkomst voor jonge stellen sprak over „misdadigers” en een „duivelse homolobby” en dat die toespraak later op zijn YouTube-kanaal terechtkwam.

Zijn advocaat legde uit dat hij met misdadigers doelde op homoactivisten die de banden van zijn auto lek staken en de kerk bekladden. Zij wees er ook op dat ds. Latzel in dezelfde toespraak zei: „Dat betekent niet dat je iets tegen mensen als zodanig hebt.” De predikant herhaalde dat nadrukkelijk bij zijn slotwoord in de rechtszaal.

Hoe komt het dan dat ds. Latzel toch veroordeeld werd? Hield de rechter dan geen rekening met het klassieke onderscheid tussen homoseksueel gedrag en de homoseksuele geaardheid? Jawel, maar zij vond dat ds. Latzel daarin niet zorgvuldig genoeg was geweest en zag zijn uitlatingen als een oproep om actie tegen homoseksuelen te ondernemen.

Desondanks roept de uitspraak tal van vragen op. De predikant besefte zelf dat hij onzorgvuldig is geweest, want hij bood eerder al zijn excuses aan en haalde het filmpje van YouTube. Daarom is het vreemd dat de rechter hem toch beschuldigt van opzet. In hoger beroep moet blijken of dat terecht is of dat er sprake was van een politiek oordeel aangewakkerd door de media waarbij nuanceringen er niet meer toe doen.

Net als bij de discussie over vrijheid van onderwijs in Nederland, blijkt ook hier hoe extreem gevoelig de samenleving geworden is op dit vlak. Dat is in Duitsland niet minder. Hierin speelt het bloedrode verleden van nazi-Duitsland een rol, waarin homo’s even radicaal werden uitgemoord als Joden. De verwoording rond homoseksualiteit vereist dus zeer grote zorgvuldigheid.

Is de les van deze uitspraak dat predikanten hun mond maar moeten houden over homoseksualiteit? Nee, zorgvuldigheid is wat anders dan terughoudendheid. Laat er geen schroom zijn om zonde te blijven benoemen als zonde. Het vraagt veel van een predikant om enerzijds scherp te zijn en tegelijkertijd een tere, liefdevolle boodschap aan zondaren te brengen. Toch is dat was Jezus deed. Hij veroordeelde de zonde maar was mild in het oordeel over de overspelige vrouw die bij Hem werd gebracht, zei ds. Latzel bij zijn verhoor. Het moet voor hem een troost zijn te weten dat het finale oordeel niet geveld wordt door aardse juristen maar door de hemelse Rechter.

h_epd__00443673__webAdvocaat Bouter: Zaak tegen ds. Latzel past in tendens

h_epd__00443677_Rechter veroordeelt ds. Latzel wegens „aanzetten tot haat”

2020-11-21-KRK2-bijlatzel-2-FC-V_webRechtszaak ds. Latzel trekt veel publiek

2020-11-19-KRK1-bijuitleglatzel-2-FC-V_webBremer gemeente roept op tot gebed tijdens rechtszaak tegen ds. Latzel

2020-11-07-katZA1-Toegespitst_protest_tegen_Macron-6-FC_webVrije meningsuiting als probleemgebied

Football news:

Bruno haalde in 2020 4 Player of the Month awards op. Ronaldo, Henry en Lampard hadden hetzelfde nummer-maar voor een carrière in de Premier League
Lev - de beste coach van het decennium in de nationale ploegen, Deschamps-2nd, Shevchenko-17e (IFFHS)
Hoofd van de Premier League: we vragen spelers niet te knuffelen en hun gedrag te veranderen
Milan had de middenvelder Torino Meite tot het einde van het seizoen gehuurd met de optie om Torino Salio Meite te kopen. De Rossoneri hebben de 26-jarige Fransman tot het einde van het seizoen ingehuurd met het recht om uit te kopen
Ramos speelde op pijnstillers met atletische als gevolg van knieproblemen
De presidentsverkiezingen van Barcelona zullen op vrijdag 7 maart plaatsvinden. De waarnemend President van Barcelona, Carles Tuskets, heeft een bijeenkomst georganiseerd. Het werd bijgewoond door drie kandidaten voor het presidentschap van de club: Joan Laporta, Victor Font en Tony Freixa. Op 7 maart waren voorbereidende verkiezingen gepland. Tijdens de bijeenkomst analyseerden we verschillende voorstellen, maar stopten op deze datum. Alles zal afhangen van de situatie met de pandemie. Eerder werd bekend dat de verkiezing van de president van Barcelona niet zal plaatsvinden op 24 januari, zoals oorspronkelijk gepland. De Catalaanse regering deelde de club mee dat vanwege de huidige anti-coronavirus beperkingen, een aanzienlijk deel van de potentiële stemgerechtigde deelnemers niet zal kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Er zijn nog drie kandidaten over in de presidentiële race van Barca (nog een die in tranen uitbarstte). Hier zijn hun programma ' s en plannen voor Messi
Sir Alex Ferguson: gelukkig was ik met pensioen toen ik Liverpool in de afgelopen twee jaar zag spelen ( ' ) voormalige Manchester United manager Alex Ferguson deelde zijn mening over de prestaties van Liverpool in de afgelopen seizoenen. Gelukkig heb ik mijn carrière al beëindigd toen ik Liverpool de afgelopen twee jaar zag spelen, zei Ferguson. Vergeet niet dat Liverpool in 2020 voor het eerst in 30 jaar het Engelse kampioenschap won. Ferguson coachte Manchester United vanaf 1986-2013