Netherlands

Veroordeelde Arnhemse Villamoord: 'Echte dader loopt al 20 jaar rond'

Valse bekentenis

17 minuten geleden Aangepast: 12 minuten geleden

Ömer Arisoy in een interview met de KRO-NCRV. Beeld © KRO-NCRV

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

''Ik heb een valse verklaring afgelegd onder grote druk van de politie. Ik was bang.'' Dat zegt Ömer Arisoy, één van de veroordeelde daders van de 'Arnhemse Villamoord' in 1998.

In een interview met de KRO-NRC vertelt Arisoy dat hij onder druk van de politie heeft bekend betrokken te zijn geweest bij de moord op een 63-jarige vrouw in Arnhem. Zij werd in haar villa op brute wijze beroofd, terwijl een 33-jarige vriendin op bezoek was. ''De echte dader loopt al twintig jaar rond. Ik wil de anderen en mezelf hun eer teruggeven.''

Door het hoofd geschoten

De overvallers dwongen de vrouw en haar vriendin op bed te gaan liggen. Vervolgens werden ze beiden door het hoofd geschoten. De vrouw des huizes overleed, haar vriendin raakte zwaargewond. Alleen een paar bankpasjes en een portemonnee werden buitgemaakt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zaten Dave en Altay jaren onterecht vast? 'Deze zaak is mijn broer fataal geworden'

De bekentenis van Arisoy zorgde er mede voor dat negen verdachten, onder wie hijzelf, veroordeeld werden tot gevangenisstraffen van vijf tot twaalf jaar. De acht andere verdachten hebben altijd ontkend dat ze iets met de moord te maken hebben gehad.

Fouten gemaakt

De Hoge Raad stelde in september vorig jaar dat er mogelijk fouten zijn gemaakt in de zaak. DNA-sporen en vingerafdrukken die in de villa zijn gevonden, moeten opnieuw worden onderzocht, wat kan leiden tot heropening van de zaak.

Paul Acda over gerechtelijke dwalingen rondom Arnhemse villamoord

De advocaat van Ömer Arisoy aan tafel bij RTL Late Night in 2018.

Eerder constateerde de Adviescommissie afgesloten zaken (ACAS) dat twee veroordeelden in politieverhoren mogelijk te ernstig onder druk zijn gezet. Hierdoor is het risico op een valse bekentenis aanmerkelijk hoger.

Zaak heropenen

Inmiddels heeft Arisoy zijn gevangenisstraf uitgezeten, maar hij zegt nu spijt te hebben. ''Ik heb niet de waarheid gezegd, ik en mijn vrienden hebben niks gedaan, we zijn onschuldig.''

Volgens zijn advocaat, Paul Acda, heeft de Hoge Raad nu meer dan voldoende reden om de zaak te heropenen. Arisoy zal een herzieningsverzoek indienen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Grote fouten in zaak Arnhemse villamoord'

Football news:

Spartak gaat zich terugtrekken uit de RPL vanwege de referee - uw reactie?
Er zijn 2 gevallen van het coronavirus in Attico. De wedstrijd met Leipzig-13 augustus
Renzo Ulivieri: Pirlo is een van de meest diepgaande denkers van het wereldvoetbal. Hij weet meer dan de meeste coaches
Pirlo wil Tonali in Juve tekenen. Alternatief – Locatelli
Voor de wedstrijd met Real Madrid keek sterling naar een video van de nederlaag van Tottenham in de 2018/19 Champions League
Andrea Pirlo: Ik ben gevleid dat ik zoveel respect en vertrouwen heb gekregen van Juventus
Voormalig Manchester United middenvelder angel Gomez is verhuisd naar Lille. Hij zal het seizoen in Boavista doorbrengen