Vlaams, Nederlands, wat maakt het nou uit? Stiekem zijn er wel wat subtiele verschillen tussen de Nederlandse en Belgische cultuur. Hoe merk je dat in een relatie? En wat neem je van die andere cultuur over? Anja en Ruud geven een inkijkje in hun net over de grens-relatie.
‘Ik dacht: daar heb je weer zo’n bijdehante Nederlander’
Dertig jaar geleden sloeg in discotheek Vredenbrug de vonk over tussen de Belgische
Anja Eysackers (1971) en de Nederlandse Ruud Bakker (1967). Ze hebben samen twee zoons (26 & 27)
Anja: “Ruud was me al vaker opgevallen tijdens het uitgaan: hij was een stuk langer dan de Belgische jongens en heel praatgraag. Ik weet nog dat ik met mijn toenmalige vriendje in het café was en Ruud ons vastpakte en zei: ‘Jullie zien elkaar graag hè? Jullie zijn het perfecte koppel!’. Ik dacht: o, daar heb je weer zo’n bijdehante Nederlander. Een tijdje later, toen de relatie uit was, bleef ik een keer alleen achter in discotheek Vredenburg omdat mijn vrienden al naar huis waren. Via de ober kreeg ik een drankje aangeboden van Ruud. Zo raakten we voor het eerst echt in gesprek. Hij vertelde me zijn levensverhaal; dat ze met het gezin op zijn 16de vanuit Nederland naar België zijn verhuisd en dat zijn vader net was overleden. Aan het eind van de avond vroeg hij mijn telefoonnummer. Ik gaf het na wat tegen stribbelen. Het eerste telefoongesprek duurde meteen een uur, we raakten niet uitgepraat. Onze eerste afspraakje was naar de film in Antwerpen en daarna was het beklonken.
We hebben veel gemeen: Ruud komt uit een gezin van vijf, ik uit een gezin van vier. Onze ouders wisten wat werken was en hadden alles voor elkaar en de kinderen over. Naar die principes leven wij ook. Ruud nam het bedrijf van zijn vader over en dat is niet altijd makkelijk geweest, maar ik heb ’m er door dik en dun mee gesteund. De bekende Hollandse directheid zit er bij Ruud zeker in, hij is ook een echte flapuit.
Als er tussen ons iets is, dan wil ik het liever eerst even voor mezelf verwerken en het een plekje geven. Ruud wil er direct over praten. Het nadeel is dat ik dan soms voor mijn doen te snel moet reageren en dus emotioneel of boos word. Aan de andere kant weet hij soms dingen uit me te trekken die we dan samen sneller oplossen. Soms is hij wel iets té open naar mijn zin. Als we bijvoorbeeld aan de slanke lijn doen, zegt hij als we ergens op bezoek zijn: ‘Doe die chipkes maar weg, want wij zijn aan de lijn.’ Dan denk ik: dat hoeft toch niet iedereen te weten, haha! Het bourgondische wat zo bij België hoort, is echt iets waar we samen van genieten. Ik weet nog dat ik voor het eerst op een Nederlandse bruiloft kwam en de band om half een stopte met spelen. Komt er nu een dj, vroeg ik aan Ruud. Nee, het feest was afgelopen. Toen zei ik direct tegen hem: wij trouwen in België! Onze brui loft heeft tot in de vroege uurtjes geduurd en was één groot feest.”
Ruud: “Ik vond Anja direct erg leuk, maar ze had nog een vriend. Ik daagde die twee dan ook een beetje uit in die kroeg destijds. Zodra de relatie uit was, pakte ik mijn kans. Ik heb zowel Nederlandse als Belgische vriendin netjes gehad en over het algemeen zijn de laatsten een stuk gereserveerder: ze laten niet zo snel het achterste van hun tong zien. Daarom forceer ik inderdaad weleens een reactie bij Anja als haar iets dwarszit, dan weet ik tenminste wat er speelt. We kennen elkaar door en door en zijn echt een team. Na al die jaren ben ik nog steeds heel blij met mijn Belgische madam.”
Verder lezen?
In Zin 11 lees je nog twee interview met Belgisch Nederlandse koppels. Benieuwd? Bestel ‘em hier online.
INTERVIEWS: JESSICA VAN ZANTEN | FOTOGRAFIE: JANITA SASSEN