Netherlands

Verenigd Koninkrijk verhoogt betaling WHO met 30 procent

Verenigd Koninkrijk verhoogt betaling WHO met 30 procent

Het Verenigd Koninkrijk zal 340 miljoen Britse pond (372 miljoen euro) betalen aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in de komende vier jaar. Dat is een verhoging van 30 procent ten opzichte van het bedrag dat het VK in de vorige vier jaar aan de organisatie betaalde. Dat meldt persbureau Reuters.

In een vooraf opgenomen boodschap door Boris Johnson, die zaterdag bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties wordt afgespeeld, benadrukt de Britse premier het belang van internationale samenwerking bij de bestrijding van het virus. „Tenzij we samenwerken en ons vuur richten op onze gemeenschappelijke vijand, weten we zeker dat iedereen zal verliezen.” Het is een duidelijk andere koers dan die van bondgenoot Verenigde Staten, die de WHO beschuldigen te veel op de hand van China te zijn en de betaling aan de organisatie bevroor.

Naast de extra betalingen aan de WHO zal het Verenigd Koninkrijk ook 71 miljoen pond (77 miljoen euro) in Covax steken - een samenwerking tussen landen om gezamenlijk een vaccin in te kopen. Daarnaast zal het VK 500 miljoen pond (547 miljoen euro) investeren om ervoor te zorgen dat arme landen toegang tot een mogelijk vaccin krijgen.

In de videoboodschap legt Boris Johnson ook een uitgebreid plan voor om toekomstige pandemieën te bestrijden. Hieronder vallen internationale samenwerking voor onderzoek en het ontwikkelen van vaccins, en internationale afspraken over exporttarieven tijdens een pandemie.

Boris Johnson stapt naar buiten op 10 Downing Street. Foto Hannah McKay/Reuters

Het laatste nieuws

Welkom in een nieuw blog. Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de uitbraak van het coronavirus. Het belangrijkste nieuws van vrijdag 25 september was:

Lees hier het blog van vrijdag terug

Football news:

Jaka versloeg Arsenal en Leicester creëerde niets anders dan het doel. We zullen proberen punten uit Manchester United te halen.We hadden een grote kans om de tafel op te gaan, we wilden winnen, maar uiteindelijk verloren we. Leicester creëerde niets anders dan een doel, en we hadden kansen in de eerste helft, het is moeilijk om direct na de wedstrijd te beoordelen..
Pirlo about 1:1 met Verona: Juve heeft geen klap in het gezicht nodig om wakker te worden en intens te spelen
Everton en Liverpool in de top 2 aan het einde van de ronde in de Premier League voor het eerst in 27 jaar
Ik weet niet waarom ons doel werd geannuleerd. Het is moeilijk om ruimte te creëren als 10 mensen achter de ballijn zitten
Leicester verdiende het om te winnen. Vardy is een wereldklasse speler
Juve zonder Ronaldo kon Verona en Crotone niet verslaan in Serie A de Bianconeri had eerder getekend met Crotone in de vorige ronde. Juventus kon dus niet winnen in beide wedstrijden van het kampioenschap, wat werd gemist door striker Cristiano Ronaldo, die ziek werd van coronavirus. Dit was ook de vijfde wedstrijd voor Juventus onder leiding van Andrea Pirlo. In deze wedstrijden won de club uit Turijn twee keer en tekende drie keer
Vardy scoorde 11 doelpunten in 12 wedstrijden tegen Arsenal in de Premier League. Alleen Rooney heeft meer