Netherlands

Veel zonnende reptielen sterven onder de banden van mountainbikers

Sallandse Heuvelrug

13 minuten geleden Aangepast: 5 minuten geleden

Een overreden hagedis Beeld © Anton van Beek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Er moet een einde komen aan de populaire mountainbiketour op de Sallandse Heuvelrug in Overijssel. Dat vindt de Stichting NatuurAlert. Op de paden worden namelijk tientallen zandhagedissen en hazelwormen doodgereden door de voorbijscheurende mountainbikers. Dit terwijl de dieren beschermd zijn.

Reptielenbeschermer Anton van Beek doet al meer dan twintig jaar onderzoek naar de diertjes in het natuurgebied. Hij komt veel aangereden reptielen tegen en is daar erg boos om. "De hagedis is internationaal beschermd, maar hier worden ze steeds doodgereden", zegt hij tegen EditieNL. 

Om er aandacht voor de vragen maakt hij er foto's van. "Daar schrik je wel van."

Een overreden hagedis Een overreden hagedis

Hazelwormen zijn makkelijke slachtoffers, want ze verstijven zodra ze in gevaar komen. "De hagedis niet, maar die komt ieder jaar weer terug. Dus als die het ene jaar niet doodgereden wordt, dan gebeurt het het andere jaar wel."

Zonnebaden

Auke-Florian Hiemstra, bioloog van Naturalis, vertelt dat dit soort paden typische plekken zijn waar je reptielen aantreft. "Die open plekken in het zand worden lekker warm. Ze liggen daar lekker te zonnen. Je moet het een beetje zien alsof er allemaal mensen lekker op het strand bij Katwijk liggen te zonnen, en er dan een auto overheen komt racen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Pad en hagedis zitten circuit Zandvoort in de weg

Reptielenbeschermer Van Beek heeft de problemen aangekaart bij Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provincie Overijssel. Maar volgens hem zet dat weinig zoden aan de dijk. "Die organisaties vonden het niet zo erg. Ze geloofden mij niet."

Reactie van provincie

De provincie Overijssel laat EditieNL namens Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer het volgende weten:

"We zoeken naar een goede balans tussen het herstellen en beschermen van de natuur op de Sallandse Heuvelrug en gelijktijdig het gebied toegankelijk houden voor de 1,2 miljoen bezoekers die het jaarlijks willen beleven.

Samen met de terreinbeherende organisaties Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben we de afgelopen jaren acties ondernomen om het overrijden van reptielen zoveel mogelijk te voorkomen op deze mountainbikeroute."

Twee overreden Hazelwormen Twee overreden Hazelwormen

Dilemma

Bioloog Hiemstra zegt de instanties wel te snappen. "Ze willen ook delen voor recreatie openhouden om de andere natuur niet kapot te maken. Maar dit is een mens-natuurconflict. De intentie is vast goed, maar als je ziet dat er zoveel tientallen reptielen doodgereden worden, moet je toch toegeven dat dit niet werkt."

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi