Netherlands

Veel kritiek op derde steunpakket

Het kabinet geeft miljarden uit aan het derde coronasteunpakket. De Tweede Kamer debatteert daarover met de ministers Hoekstra, Koolmees en Wiebes. Vandaag komt er nog iets nieuws bij: het 'Doornroosje-arrangement'. En er komt mogelijk ook belastinguitstel voor ondernemers.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het Kamerdebat over het derde steunpakket voor bedrijven en werknemers.
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het Kamerdebat over het derde steunpakket voor bedrijven en werknemers.ANP BART MAAT

Een deel van de Kamer vindt praten over een derde steunpakket achterhaald, nu we middenin de tweede coronagolf zitten. En er is kritiek, vertelt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Het derde pakket gaat tot volgend jaar zomer duren en de loondoorbetaling, de NOW, gaat zakken van 80 naar 60 procent van je inkomen. De SP vraagt zich af of we er klaar voor zijn om de grote klap die de tweede golf op de arbeidsmarkt gaat veroorzaken, op te vangen. Die zorgen worden breed gedragen in de Kamer. De VVD verdedigt het pakket ook, omdat ook juist de regeling voor de vaste lasten wordt verhoogd. Die gaat nu naar 30.000 euro.

De ministers zijn bereid de portemonnee te trekken als de tweede golf inderdaad doorzet. Maar Hoekstra voegt eraan toe dan een tweede of derde lockdown zo desastreus kan zijn dat dat grote gevolgen heeft voor de schatkist op de langere termijn. Hij kan daarom niet beloven dat een nieuwe regeling zo royaal wordt als de vorige.

Luister ook | Kamer bepleit belastinguitstel voor ondernemers

Dat geldt ook voor het belastinguitstel van drie tot vier jaar, waar een groot deel van de Kamer voorstander van is. Maar hoe langer de crisis duurt, zegt Hoekstra, des te groter is de kans dat we dat geld nooit meer terugzien. En dan draait de belastingbetaler ervoor op. Dus hoe dit afloopt, is nog niet zeker.

Doornroosje

En dan het Doornroosje-arrangement, een idee van meerdere partijen. Daarbij gaat het om bedrijven die het heel zwaar hebben in de coronacrisis. Die moeten in een korte winterslaap kunnen gaan, zodat een faillissement kan worden voorkomen door een akkoord tussen de schuldeisers en de aandeelhouders. Wiebes oppert dat daarvoor een speciaal traject gemaakt kan worden met coaching en begeleiding. En als het dan weer beter gaat, 'dan kussen we Doornroosje wakker'. Aan het eind van het najaar moet Wiebes' Doornroosje-kus af zijn.

Luister terug | Optimisme over derde steunpakket

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi