Netherlands

Veel kinderen krijgen te weinig extra hulp op school

Kinderen die extra hulp nodig hebben op school, krijgen die niet altijd. Het gaat dan om kinderen die meer begeleiding nodig hebben omdat ze bijvoorbeeld zware dyslexie, ADHD of autisme hebben. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Kinderombudsman waarin kinderen zelf hun mening mochten geven.

Juno van 11 weet hoe dat is. Zijn oude basisschool kon hem geen goede hulp geven. Daardoor ging het een tijd niet goed met hem. Nu gaat hij naar een school met speciaal onderwijs en gaat het veel beter. Vanavond in het Jeugdjournaal vertelt hij er meer over.

Wat is het verschil?

Kinderen in Nederland kunnen naar een school waar basisonderwijs gegeven wordt. Of naar een school met speciaal basisonderwijs. Op die scholen is er extra aandacht en begeleiding voor kinderen die dat nodig hebben.

Sinds een aantal jaar vindt de regering dat alle kinderen zoveel mogelijk naar dezelfde basisschool moeten, ook als ze last hebben van een stoornis of moeilijker leren. Passend onderwijs heet dat.

Kinderen worden dan in de klas geholpen door een begeleider en scholen krijgen geld om dat te regelen.

Vooral voor kinderen die hulp nodig hebben met meerdere dingen is er geen goede hulp op hun school, blijkt uit het onderzoek. De Kinderombudsvrouw maakt zich daar zorgen over. Ze wil dat de minister van onderwijs meer tegen de problemen doet.

Football news:

Metz forward Gyan is de beste speler in Ligue 1 in September. Hij is de leider van de goalscoring race
Miranchuk kan in bijna elke club ter wereld spelen. Ex-middenvelder Loko Drozdov over Atalanta nieuwkomer
Bale op Tottenham start: ik ben nog niet helemaal klaar. Ik probeer in vorm te komen
Ex-Barca coach Sethien kan het overnemen in Palmeiras
Fonseca ongeveer 2:1 met jonge jongens: gaf een pauze aan sommigen. Nu Roma zal zich richten op Milaan
Hoogtepunt van de maand: de Rangers vooruit scoorde van 50 meter (het verste doelpunt in de geschiedenis van de Europa League). Gerrard zegt dat hij nog nooit iets mooiers gezien heeft dan pure waanzin
Mourinho op 3:0 met LASK: moeilijke tegenstander, maar Tottenham speelde zo dat de overwinning leek gemakkelijk