Netherlands

Vandaag stemt de Eerste Kamer over coronaspoedwet: dit is alles wat je moet weten

De tijdelijke coronaspoedwet waarover de Eerste Kamer dinsdag stemt, kwam niet zomaar tot stand. Sinds het eerste concept is er flink aan de wet gesleuteld. Wat staat er in het uiteindelijke wetsvoorstel? En wat zijn de grootste wijzigingen ten opzichte van het eerste concept? Een opsomming van de belangrijkste feiten.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.

Allereerst antwoord op de vraag waarom het kabinet deze tijdelijke wet überhaupt zo graag wil invoeren. De coronaspoedwet dient als juridische basis voor de maatregelen die het kabinet neemt om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nu leunt handhaving van de maatregelen nog op noodverordeningen die plaatselijk of regionaal gelden.

Lees ook: Zo werkt de CoronaMelder-app van Hugo de Jonge

Belangrijkste veranderingen coronaspoedwet

De Tweede Kamer bereikte op 1 oktober een akkoord over het wetsvoorstel. Daar ging een periode van veel discussie en gesleutel vooraf. Een van de belangrijkste veranderingen is dat de wet geldig is voor maar drie maanden, met mogelijkheid tot verlenging. Minister Hugo de Jonge zette in het oorspronkelijke voorstel in op een geldigheid van zes maanden.

Een tweede belangrijke wijziging is de macht van de minister en met name de inperking daarvan. In het eerste concept kon De Jonge de wet mocht verlengen, zolang hij het parlement daarvan op de hoogte stelde. In het voorstel waar de Eerste Kamer maandag over stemt, moet het kabinet de Kamer goed informeren over verlenging van de spoedwet. Ook de Raad van State mag hierover haar licht laten schijnen.

Lees ook: Politiebonden en boa’s: ‘Mondkapjesplicht valt niet te handhaven’

Meer inzicht en zeggenschap voor Kamer

In het uiteindelijke wetsvoorstel krijgt de Tweede Kamer überhaupt meer inzicht en zeggenschap over de maatregelen die het kabinet wil invoeren. Partijen kunnen hierdoor plannen bijsturen of afwijzen. Als haast geboden is, dan kan een maatregel per direct ingaan. Maar de Kamer kan binnen een week de maatregel alsnog wijzigen.

Een andere belangrijke wijziging is de verlaging van de coronaboete. Die zou eerst 390 euro zijn, maar wordt definitief 95 euro. Ook zullen overtreders geen strafblad overhouden aan hun ongehoorzaamheid. In de praktijk wordt dit beleid nu al gevoerd overigens.

Ten slotte komt er géén landelijk bezoekverbod in verpleeghuizen. Mensen in verpleeghuizen kunnen hierdoor altijd bezoek ontvangen van tenminste een familielid of een naaste.

Lees ook: Bezoek in verpleeghuizen is weer mogelijk: dit mag wel en niet

Wat staat er niet in

Tegenstanders van de wet vreesden dat de wet verregaande maatregelen mogelijk zou maken. Zo was er de angst dat controle achter de voordeur mogelijk zou worden, dat het houden van 1,5 meter afstand wettelijk verplicht zou worden en dat gebruik van de CoronaMelder-app zou worden verplicht. Dit staat allemaal niet in de coronaspoedwet.

Ook wordt er niet gerept over een mondkapjesplicht. Het kabinet blijft bij een dringend advies voor het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes die niet in de buitenlucht zijn. Beschermingsmiddelen – zoals mondkapjes – kunnen wel worden aangemerkt als noodzakelijk, als de 1,5 meter afstand niet kan worden gewaarborgd.

Alsnog klinkt er uit diverse hoeken felle kritiek op de wet. Op diverse locaties, waaronder het Plein in Den Haag, werd meermaals luid geprotesteerd tegen de komst van de wet. Bij verschillende demonstraties moest de politie eraan te pas komen om de demonstraties te ontbinden. Tientallen mensen werden aangehouden, onder wie Viruswaarheid-voorman Willem Engel.

Lees ook: Opnieuw demonstranten opgepakt bij protest tegen coronaspoedwet in Den Haag

ANP/Redactie

Football news:

Luka Modric: als een tegenstander de leiding neemt, verlies je echt het vertrouwen. We zitten in een moeilijke situatie, maar wat is het, dat is
Monsterlijke leveringen van raikovich en Murilo: de een rolde uit het niets naar de tegenstander, de ander viel gewoon neer, ze hebben het mis, maar het is lastig voor ons. Op dinsdagavond deden Loko spelers vaak iets krom. Salzburg speelde veel krachtiger, en de gastheren hebben niet alleen geleden en doorstaan, maar ook geholpen om te scoren. We hebben twee helden wiens fouten uit de concurrentie zijn. Eerste Slobodan Rajkovic. In de 28e minuut had hij de aanval in Salzburg kunnen breken, maar in plaats daarvan nam hij absurd de bal rechtstreeks naar de voet van Sekou Koit
Kroos over de nederlaag van Shakhtar: uiteindelijk ontbrak het ons aan vertrouwen dat we terug konden winnen
Zinedine Zidane: ik denk niet aan pensionering.Real Madrid Coach Zinedine Zidane deelde zijn gedachten over de nederlaag tegen Shakhtar. Ik denk niet aan pensionering. We hebben het moeilijk. Slechte periode vanuit het oogpunt van de resultaten. Dit is een realiteit, maar we moeten verder gaan. We wisten dat de finale vandaag op ons wachtte, en we hebben ons er goed op voorbereid. De eerste helft was geweldig, we verdienden een doelpunt, maar we konden niet scoren. Er is nog één wedstrijd en je moet winnen. Ik heb de kracht, en Ik zal alles geven, zoals altijd, zoals alle spelers. In de laatste ronde van La Liga verdienden we het niet om te winnen, maar vandaag niet. Je moet je hoofd opsteken en nadenken over de volgende wedstrijd. We hebben geen andere keus. Er waren veel momenten. Maar vandaag zetten we hoge druk, pikte veel doelen op, creëerde kansen. Het enige wat we niet eerst konden scoren, wat het spel makkelijker zou hebben gemaakt. We moeten deze situatie aanpakken. We zullen hard blijven werken en geloven in wat we doen. Dit is een moeilijk moment, maar we moeten ons karakter en trots tonen. We verdienden het niet om te verliezen vandaag, het is erg teleurstellend. We zullen de laatste wedstrijd moeten winnen, want vandaag hebben we gefaald. Wij zullen geloven en wij zullen vechten zei Zidane
Loko verloor zelfs de derde plaats. Salzburg verpletterde de ploeg met 5 centrale verdedigers. Er Was een kleine kans op de Europa League. Toen Loko de line-up aankondigde, voelde ik me een beetje ongemakkelijk. We wisten dat Smolov, Miranchuk, Barinov en Lysov niet zouden spelen vanaf de eerste minuten, maar een uur voor de wedstrijd, de club vertelde ons over de dubieuze tests van Krykhovyak en Kulikov - nog een min twee. Op de basis kwamen 5 nominale centrale verdedigers: Murilo, raikovich, Lystsov, CHorluka en Magkeev (gespeeld in de ondersteuning, maar kon naar beneden). Alles werd besloten in de eerste helft, die volledig de controle over Salzburg had: hij hield de bal op het strafgebied van iemand anders, zocht naar kansen en stond helemaal geen tegenaanval toe. Soms begon ik te drukken in het centrum - en het bleek succesvol. In de 17e minuut scoorden de bezoekers na een snelle aanval, maar het doelpunt werd geannuleerd door een duidelijke offside. Loko controleerde de bal alleen met toestemming van Salzburg. Verschillende keren kwamen de gastheren in de buurt van iemand anders strafgebied, maar kwamen niet met iets. Het machtsevenwicht weerspiegelt perfect de statistieken van stakingen in de eerste 45 minuten-11:2 ten gunste van de Oostenrijkers. Bovendien maakte Loko hun twee slagen na het opgeven van een doel en in een aanval (na een hoek, Murilo sloeg hen, dan ze Luiz uit de straflijn. Beide keren was het gevaarlijk)
Ronaldo won de Golden Foot-2020, Agnelli-Golden Foot Prestige-2020
Schurrle en Goetze zullen investeren in een bedrijf dat marihuana produceert voor medische doeleinden