Netherlands

Van volle bos tot kaal koppie: waarom heeft de ene baby meer haar dan de ander?

Misschien is het je weleens opgevallen: de ene baby wordt geboren met een volle bos haar, terwijl de ander ter wereld komt met een lief kaal koppie. VIVA Mama legt uit hoe dit kan.

Sommige baby’s worden geboren met een enorme bos haar, terwijl andere baby’s kaal blijven voor enkele maanden. Iets ertussenin kan ook: een plukje in het nekje van je kleine bijvoorbeeld… Je hebt hier geen invloed op, je kindje komt zoals het komt. Met haar, zonder haar, ‘n zielig donsje, een dikke bos… Alles kan. En alles is éven schattig. Hieronder staat alles wat je moet weten over het haargroei, haarverlies en kaalheid van je baby.

Haargroei

Is jouw baby na de geboorte al gezegend met een vol kapsel? De fijne haartjes die je baby nu bezit worden ook wel nesthaartjes genoemd. Qua structuur verschilt nesthaar erg van normaal haar. Dit zie je vooral terug in de stevigheid en structuur van het haar. Daarom vallen deze fijne haartjes langzaam uit. Wordt je baby dan ineens kaal? Nee, gelukkig niet! Dit kan wel 6 maanden duren. Na het uitvallen van de nesthaartjes, zullen de ‘echte’ haartjes gaan groeien. Hallo, haarbos!

Haarcyclus

Hoe kan de ene baby dan een volle bos met haar hebben en de ander een kaal koppie? Dit heeft allemaal te maken met de haarcyclus. Een haarcyclus bestaat uit verschillende fases:

Je baby heeft al flink wat haartjes ontwikkelt en  weer verloren in de buik. En ieder kindje kan bij de geboorte op een ander moment van zijn of haar haarcyclus bevinden. Daarom wordt niet iedere baby met hetzelfde (volle) kapsel geboren… Aha.

Lees ook:
Dit zijn volgens vaders en moeders de 10 grootste uitdagingen als je kinderen hebt

Haartype en haarkleur

Dan de kleur van de haren van je mini. Is je baby geboren met zwart haar? Dan betekent dit niet dat dit de definitieve haarkleur is. Elke baby ontwikkelt uiteindelijk zijn of haar eigen unieke haardos. Ook het haartype (stijl, slag of krullen) kan nog totaal anders worden. Hoe de kleur en het haartype van je kind bepaald wordt? Door de genen van jou en je partner: dat zal dus altijd om een mix van jullie beiden gaan. Spannend!

Haren wassen

Voor een gezonde haargroei doe je er goed aan om het haar van je baby te wassen. Je kunt dit het beste 2 tot 3 keer in de week doen. Gebruik hiervoor ongeparfumeerde shampoo van bijvoorbeeld Zwitsal of Naïf. Extra voordeel: de haartjes van je baby’s ruiken weer heerlijk fris en dat is een extra reden om honderd kussen te geven. Per uur.

Bron: Kek Mama| Beeld: iStock

Zin in het laatste babynieuws, de zoetste kinderkamers en verrassende winacties? Volg ons op Instagram @vivamama_nl! 

Football news:

Lewandowski over de annulering van de Gouden Bal: zo belangrijk is het niet. Dergelijke Prijzen zijn iets extra -
Salah kan met Atalanta spelen. Hij werd ziek door het coronavirus
Geen nieuws. Ik heb geen idee wie voor Atalanta gaat spelen. Waarom zouden we ze informatie geven? Liverpool manager Jurgen Klopp spreekt voor de Champions League groep fase 4 wedstrijd tegen Atalanta. Over Tiago en andere spelers wier deelname aan de wedstrijd twijfelachtig is geen nieuws. We zullen zien. Ik wil er niet te veel over zeggen, want Ik heb geen idee wie Atalanta op het veld kan zetten. Waarom zouden we ze informatie geven?
Barcelona denkt erover om Garay te tekenen vanwege de blessure van Pique
Pepe verontschuldigde zich voor de rode in de wedstrijd met Leeds: er is geen excuus voor mijn gedrag. Het spijt me zeer dat de middenvelder van Arsenal Nicolas Pepe zich verontschuldigde voor de schorsing die hij verdiende in de wedstrijd van de 9de ronde van de Premier League
Manchester City heeft een tienjarenplan voor Messi voorbereid. Na zijn carrière willen ze hem ambassadeur maken voor de club (The Times). Manchester City werkt aan de ondertekening van de Barcelona striker Lionel Messi. Volgens de Times heeft de Engelse club een tienjarenplan voor Argentinië ontwikkeld. Hij zal worden aangeboden om te spelen voor Manchester City en dan spelen voor een van de negen clubs in de City Football Group. Deze omvatten met name new York city (vs), Yokohama (Japan) en Melbourne city (Australië)
Een Prestonspeler die tweemaal de genitaliën van een tegenstander heeft aangeraakt, kan worden gediskwalificeerd voor 3 wedstrijden