Wat Gebeurt Er Met Jou Als Je Sjans Hebt Op Een Terras Met Een Voorbijganger Op De Fiets 2021 01 19t104939.921

Er is waarschijnlijk geen kledingstuk dat je momenteel vaker draagt dan je winterjas. Het is dan ook belangrijk om ‘m goed schoon te houden.

Maar hoe vaak moet je ‘m eigenlijk wassen en hoe doe je dit precies?

Hoe vaak?

Het advies luidt om je jas één keer per twee maanden te wassen. Op deze manier houd je ‘m goed schoon. Dit betekent dus ongeveer twee keer per winter.

Hoe je dit het beste doet, verschilt per jas:

Wollen jas

Heb je een wollen winterjas, dan kan je ‘m gewoon in de wasmachine stoppen. Draai ‘m binnenstebuiten en zorg ervoor dat je ‘m in een wasnetje stopt. Vervolgens kun je wassen op een wolprogramma met een speciaal wolwasmiddel. Klaar? Laat de jas dan liggend opdrogen en houdt ‘m uit de buurt van een warmtebron. Anders kan het kledingstuk namelijk gaan krimpen.

Puffers

Ook puffers kun je in de wasmachine stoppen. Wel is het goed om de hardnekkige vlekken eerst met de hand te verwijderen. Doe ‘m binnenstebuiten in een wasnetje en was ‘m op een fijn programma. Sommige puffers kunnen ook in de droger, dit kun je op het wasetiket zien.

Nepbont

Heb je een jas van nepbont, dan kun je ‘m het beste met de hand wassen. Wrijf de hardnekkige vlekken eerst in met een vlekverwijderaar, en was de jas erna in een mengsel van koud water en wasmiddel. Laat ‘m even weken en spoel ‘m vervolgens goed uit met koud water. Klaar? Dan kun je de jas het beste liggend laten drogen.

Sportieve jas

Winterjassen met een sportief model kun je in de wasmachine wassen. Verwijder de hardnekkige vlekken eerst met de hand, en laat ‘m een halfuur weken in warm water. Vervolgens kun je de jas wassen op een fijn programma.

Wel is er één uitzondering: heeft jouw jas een netje aan de binnenkant, dan kun je ‘m beter met de hand wassen. Maak hiervoor een badje van wasmiddel en water. Vervolgens spoel je ‘m goed uit met koud water.

Bron: tipsenweetjes.nl, Libelle
Foto: Getty Images

Gerelateerde artikelen