Netherlands

Van Laarhoven hoort volgende week of hij de cel uit mag voor ziekenhuisopname

Ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven hoort over een week of hij de gevangenis mag verlaten voor een opname in het ziekenhuis. De rechtbank in Den Haag doet volgende week vrijdag uitspraak in een kort geding dat door de verdediging van Van Laarhoven was aangespannen.

Hun cliënt zat jarenlang in Thailand vastzat en kwam gisteravond in Nederland aan. Volgens de advocaten lijdt Van Laarhoven aan zeventien gezondheidsklachten die moeten worden onderzocht.

De advocaten van de Staat zijn evenwel van mening dat Van Laarhovens gezondheid niet zo slecht is dat hij onmiddellijk in een ziekenhuis hoeft te worden opgenomen. Een arts in de gevangenis in Vught stelde na een eerste onderzoek vast dat de medische zorg in de gevangenis op dit moment voldoende is. Ook had Van Laarhoven een zogeheten fit-to-fly-verklaring om gisteren van Thailand naar Nederland te vliegen.

Eerder vandaag verzekerde minister Dekker (Rechtsbescherming) dat Van Laarhoven alle medische hulp krijgt die hij nodig heeft. "Er zijn medische faciliteiten in de gevangenis zelf, maar als het nodig is dat er echt spoedeisende of specialistische ingrepen nodig zijn, dan kan hij naar een ziekenhuis."

Vijf jaar vast in Thailand

Van Laarhoven landde gisteren op Schiphol na vijf jaar te hebben vastgezeten in een Thaise cel. Zijn broer Frans zei op een persconferentie dat de familie teleurgesteld is dat ze hem niet direct mochten zien. Ook zei hij dat zijn broer te ziek is om naar de gevangenis te gaan. De broers hebben elkaar vandaag ontmoet. Volgens Frans van Laarhoven was het weerzien "emotioneel".

Van Laarhoven geland, 'te ziek om naar gevangenis te gaan'

In een reactie op de uitlatingen van de broer zei minister Dekker vandaag dat de afspraken omtrent de aankomst van Van Laarhoven bekend waren bij zijn advocaten. "Hij zou worden opgevangen op Schiphol en naar de gevangenis worden gebracht. Daar zou hij een medische check-up krijgen en zijn familie kunnen ontmoeten. Dit is gewoon de normale procedure."

Van Laarhoven moet in Nederland nog minstens negentien maanden van zijn celstraf uitzitten die hij in Thailand kreeg voor witwassen. Zijn advocaten hebben een gratieverzoek ingediend en willen Nederland aansprakelijk stellen voor de arrestatie van Van Laarhoven in Thailand. Ook eisen ze een schadevergoeding en een bodemprocedure. De Thaise vrouw van Van Laarhoven zit nog vast in Thailand.

Volgens Dekker kan de gezondheid van Van Laarhoven van invloed zijn op het besluit over het gratieverzoek. "Als je levensbedreigend ziek bent, dan kan dat een reden zijn tot gratie. We hebben gisteren dat gratieverzoek gehad, toen de heer Van Laarhoven in het vliegtuig zat en we gaan er serieus naar kijken."

Ook in Nederland loopt nog een rechtszaak tegen Van Laarhoven. Hij wordt onder meer verdacht van het witwassen van 20 miljoen euro, lidmaatschap van een criminele organisatie en valsheid in geschrifte.

Football news:

Wat voor keeper heeft Chelsea genomen? Edouard Mendy was 6 jaar geleden werkloos, onder de indruk van de Tsjechen en zal Kepu
Solskjaer op Manchester United tekende alleen van de Beek: je toont geen respect voor Donny, hij is een topspeler
Milan wil striker Bude-Glimt Hauge tekenen. Hij scoorde ze in de Europa League op donderdag
Rivaldo: Barcelona zal niet gemakkelijk zijn zonder de doelen van Suarez
Munir uit Sevilla werd door de FIFA gedwongen de regels te herschrijven. Nu kunnen spelers het nationale team veranderen
Lampard zal met Kepa en Caballero praten na het tekenen van Mendy.Chelsea manager Frank Lampard deelde zijn gedachten na de overplaatsing van Rennes Keeper Edouard Mendy. Ik heb Cap nog niet gesproken. Toen de overdracht officieel werd aangekondigd, waren we aan het trainen. Ik heb Kepu nog niet gezien, maar Ik zal met hem en Willy Caballero praten in de komende 24 uur. Ik ben erg open met beide. Voor keepers is dit BELANGRIJK, ze hebben een eigen vakbond op het terrein van de opleiding vanwege de aard van hun werk. Er is nu een goede concurrentie [in deze positie], en zo gaan we vooruit
Een documentaire over Varane genomineerd voor de prijs van het Rotterdamse sportfilm festival