Michael van Gerwen heeft zich vrijdag met moeite geplaatst voor de vijfde ronde van het UK Open in Milton Keynes. De titelverdediger won in de vierde ronde nipt van Scott Mitchell (10-8). Dirk van Duijvenbode stuntte na een thriller tegen Gary Anderson (10-9).

Van Gerwen speelde een zeer wisselvallige partij tegen Mitchell, de wereldkampioen bij de BDO in 2015. Hij begon stroef, met een 0-2- en 2-3-achterstand tot gevolg, maar kende daarna een sterke fase en nam een comfortabele 6-3-voorsprong.

Daarmee leek Van Gerwen een onoverbrugbaar gat te hebben geslagen, maar Mitchell kwam door een inzinking verrassend terug tot 7-7 en zelfs op een 7-6 en 8-7-voorsprong. Van Gerwen was echter op tijd weer bij de les en pakte de daaropvolgende drie legs.

Van Gerwen is op jacht naar zijn vierde titel op het UK Open - hij was in 2015, 2016 en vorig jaar de beste - en zijn eerste van dit jaar. Hij werd op The Masters meteen uitgeschakeld en kwam op de eerste vier Players Championships niet verder dan één halvefinaleplaats.

Van Duijvenbode toont veerkracht tegen Anderson

Van Duijvenbode leek in een herhaling van de kwartfinale op het afgelopen WK, toen Anderson zegevierde, zijn meerdere te moeten erkennen in Anderson. Hij kwam op een 5-2-achterstand, maar met slechts 37 pijlen bracht hij de stand in evenwicht (5-5) en daarna ging hij zelfs met 7-5 aan de leiding.

Anderson gaf zich echter niet gewonnen en trok de stand gelijk (7-7). Van Duijvenbode moest daardoor opnieuw een break forceren. Het zag ernaar uit dat dat niet ging gebeuren, maar in de beslissende negentiende leg deed hij dat dankzij beginnende scores van 140 en 135 alsnog.

Van Gerwen en Van Duijvenbode hoefden pas in de vierde ronde in te stromen vanwege hun plek in de top 32 op de wereldranglijst. Er wordt na voltooing van de vierde ronde geloot voor de vijfde ronde, aangezien er vanaf de vierde ronde in elke ronde een open loting is.

Noppert en Meulenkamp ook in vijfde ronde

Met Danny Noppert (10-6 tegen Glen Durrant) en Ron Meulenkamp (10-6 tegen Steve Lennon) staan er voorlopig nog twee Nederlanders in de vijfde ronde. Jeffrey de Zwaan (5-10 tegen Devon Petersen), Vincent van der Voort (6-10 tegen Max Hopp) en Jermaine Wattimena (6-10 tegen Callan Rydz) redden het niet in de vierde ronde.

Raymond van Barneveld beleefde eerder op vrijdag een teleurstellende rentree op een televisietoernooi. De vijfvoudig wereldkampioen, die vorige maand een Tour-kaart van de PDC veroverde, verloor in de tweede ronde meteen zijn eerste wedstrijd van Alan Soutar (3-6).

Het UK Open, de 'FA Cup van het darts', vindt normaliter plaats in Minehead, maar wordt vanwege de coronamaatregelen dit jaar achter gesloten deuren in Milton Keynes afgewerkt. Zaterdag staan de vijfde en zesde ronde op het programma en zondag de kwartfinales, halve finales en finale.