Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Van Empel pakt eerste wereldtitel veldrijden, Nederlands podium in Hoogerheide

Door onze sportredactie

Fem van Empel heeft zaterdag in Hoogerheide voor het eerst de titel op het WK veldrijden veroverd. De twintigjarige renster van Jumbo-Visma kwam na een zeer dominant optreden solo over de streep. Puck Pieterse legde beslag op het zilver en Lucinda Brand maakte als nummer drie het Nederlandse feest compleet.

De verschillen waren groot: op liefst 39 seconden van Van Empel finishte Pieters als tweede. Brand gaf meer dan een minuut toe. De vierde plaats was een prooi voor de Italiaanse Silvia Persico, die Ceylin del Carmen Alvarado aftroefde in de sprint.

De imponerende Van Empel zorgt op het natte parcours voor de vierde Nederlandse WK-zege op rij bij de vrouwen. De afgelopen jaren triomfeerden achtereenvolgens Alvarado (2020), Lucinda Brand (2021) en Marianne Vos (2022). Vos kon zaterdag wegens fysieke problemen haar titel niet verdedigen.

Van Empel en Pieterse golden voorafgaand aan de titelstrijd als de grote favorieten. De generatiegenoten maakten dit seizoen samen met Shirin van Anrooij veel indruk. Van Anrooij was er zaterdag niet bij doordat ze zondag de cross bij de beloften rijdt.

Pieterse moet meteen achtervolgen door slechte start

Van Empel liet zaterdag geen steek vallen, in tegenstelling tot Pieterse, die door een slechte start direct in de achtervolging moest. Daarentegen was Van Empel veel beter weg en al snel sloeg ze een gaatje met de rest. Pieterse vond een goed ritme en in het wiel van Van Empel kwam ze na de eerste ronde over de streep.

Pieterse en Van Empel reden lange tijd een paar seconden voor de Italiaanse Silvia Persico en de sterk rijdende Lucinda Brand. Van Empel zette steeds aan op de zware stroken, maar Pieterse vond telkens snel de aansluiting.

Na drie van de zeven ronden hadden Van Empel en Pieterse een gaatje van vijf seconden op Brand, terwijl Persico en Alvarado al op negentien seconden volgden. In de vierde ronde verloor Pieterse het spoor van Van Empel door een valpartij. De coureur van Jumbo-Visma reed zelf juist foutloos en liep langzaam maar zeker uit.

Zo lag de koers in de plooi, ook doordat Pieterse in de strijd om plaats twee een comfortabele marge koesterde op Brand. De laatste ronde was een ereronde voor Van Empel, die al vroeg haar handen in de lucht kon steken.

De vrouwen reden op het bochtige parcours zeven ronden van iets meer dan drie kilometer.Foto: Pro Shots

Mannen strijden zondag om wereldtitel

Eerder op de dag had de Belg Thibau Nys de gouden medaille bij de beloften voor mannen veroverd. Nys, de zoon van legende Sven Nys, stak er met kop en schouders bovenuit. De Nederlander Tibor del Grosso veroverde het zilver.

De cross bij de elite van de mannen begint zondag om 15.00 uur. Mathieu van der Poel en Wout van Aert gelden als de grote favorieten. Titelverdediger Tom Pidcock is er niet bij.