Netherlands

Van Dissel: besmettingscijfers vertekend door ICT-probleem

De recente cijfers over de verspreiding van het coronavirus bieden nog te weinig houvast. Dat komt mede door problemen met de registratie, legde RIVM-baas Jaap van Dissel woensdag uit in de Tweede Kamer. Afgelopen weekeinde kampte het gezondheidsinstituut met een ICT-probleem waardoor niet alle positieve tests verwerkt konden worden.

Het RIVM rapporteerde de afgelopen drie dagen steeds ruim 10.000 nieuwe besmettingen. Zaterdag waren dat er door de genoemde storing veel minder, bijna 8700. Daardoor is het lastig de getallen die sinds zondag gemeld zijn, in het juiste perspectief te plaatsen. Er is waarschijnlijk sprake geweest van een inhaalslag.

Van Dissel zegt wel dat in de dagelijkse aantallen besmettingen een afvlakking zichtbaar is. „Daar zijn we van overtuigd.” Maar een zekere daling is er nog niet, en die is wel nodig om de druk op de ziekenhuiszorg te verlichten. „De getallen zouden erbij kunnen passen, maar de komende dagen zijn wel kritisch.”

De relatief lichte maatregelen die het kabinet eind september nam om het virus af te remmen hebben volgens Van Dissel wel degelijk effect gehad. Maar het pakket bleek onvoldoende om het zogenoemde reproductiegetal, dat weergeeft hoeveel anderen een besmet persoon gemiddeld aansteekt, onder de 1 te krijgen.

Of de gedeeltelijke lockdown die twee weken geleden van kracht werd daar wel in slaagt, zou nu zo ongeveer duidelijk moeten worden. Maar de cijfers bieden volgens Van Dissel dus nog geen eenduidig beeld. „Is het stabiel, neemt het nog toe, of is het aan het afnemen? Met dat dilemma zitten we.”

Het kabinet meldde dinsdag dat het te vroeg is voor een verdere aanscherping en dat het de ontwikkelingen van de komende dagen afwacht. Van Dissel benadrukt dat een verzwaring nu, geen invloed heeft op de hoogte van de piek in de ziekenhuizen. Wel kan harder ingrijpen leiden tot een snellere daling van de besmettingen en daarmee de druk op de zorg.

Football news:

Atalanta Director: alles is goed met Miranchuk, er zijn geen symptomen van coronavirus
Kovid speelt het Letse Kampioenschap: het team kreeg slechts 8 personen (maar nog steeds niet afgemaakt)
Gerard Pique: we hopen allemaal dat Messi zal verblijven in Barca
Agent van het coronavirus vanaf het begin: ik voel me prima. Een test is een test
Barcelona heeft in principe overeenstemming bereikt met de spelers om de salarissen te verlagen. De club zal 122 miljoen euro besparen
Barca presidentskandidaat farre: we moeten Neymar terughalen. Hij wil ook
Maradona ' s zoon nam afscheid van zijn vader: je zult nooit sterven, want Ik zal van je houden tot mijn laatste adem.Diego Maradona Jr., de zoon van overleden voormalig Argentijnse voetballer Diego Maradona, nam afscheid van zijn vader. Je hebt geen idee hoe gelukkig ik met je was... Ik voelde me onoverwinnelijk toen jij er was. Je hebt geen idee hoe erg ik je knuffels zal missen, hoe erg ik de tijden zal missen dat we samen zaten en onze geliefde Napoli zagen spelen! En mijn kinderen? Hoe kunnen ze leven zonder zo ' n liefhebbende grootvader? Ik beloof dat ze je altijd zullen herinneren, je beschermen en trots over hun grootvader spreken. Papa, kapitein van mijn hart, Je zult nooit sterven, want Ik zal van je houden tot mijn laatste adem. Wacht op mij, Ik zal je vinden als mijn tijd komt, want ik heb altijd bij je willen zijn. Omdat de zoon niet bang is voor iets naast zijn vader. Goede reistien van mijn hart. Ik hou van jeMaradona' s zoon schreef op instagram. Maradona is de belangrijkste figuur in het leven van regisseur Paolo Sorrentino. Hij gelooft dat Diego hem gered heeft van de dood en noemt de Argentijn zijn gids naar de wereld van de kunst