Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Van der Poel treedt in voetsporen van zijn opa Poulidor: 'Had dit niet verwacht'

Door onze sportredactie

Voor Mathieu van der Poel kwam de manier waarop hij Milaan-San Remo won als een verrassing. De kopman van Alpecin-Deceuninck passeerde zaterdag solo de finish en werd daarmee de eerste Nederlander sinds 1985 die het Italiaanse wielermonument op zijn naam schreef.

"De manier waarop ik won, had ik zelf ook niet verwacht", jubelde Van der Poel na afloop bij Eurosport. "Ik ben erg blij, want deze wedstrijd wilde ik heel graag winnen."

De 28-jarige Van der Poel is niet alleen de eerste Nederlander in 38 jaar die Milaan-San Remo wint, maar hij treedt ook in de voetsporen van zijn in 2019 overleden grootvader Raymond Poulidor.

Poulidor was in 1961 de sterkste in 'La Primavera' en boekte daarmee zijn enige zege in een wielermonument. "Dit net zoals hem kunnen, doet me zeker iets. Maar het is ook bijzonder omdat het een monument is."

De Nederlander sprong vlak voor de top van de Poggio weg uit een groepje met Tadej Pogacar, Wout van Aert en Filippo Ganna. Hij had een meteen een gaatje te pakken en breidde zijn voorsprong steeds verder uit.

Mathieu van der Poel kwam solo over de finish in San Remo.Foto: Getty Images

'Ik had mijn beste niveau te pakken'

"Ik kon me geen beter scenario bedenken", zei Van der Poel. "Op de Cipressa ging het niet zo snel door de wind. Mijn benen voelden toen nog heel goed en ik wilde vlak voor de top van de Poggio in de aanval gaan. Gelukkig vond ik nog een gaatje tussen Pogacar en de muur."

Van der Poel beklom de Poggio zelfs in een recordtijd van vijf minuten en veertig seconden. Daarmee was hij zes seconden sneller dan Maurizio Fondriest en Laurent Jalabert in 1995.

Uiteindelijk kwam Van der Poel met vijftien seconden voorsprong op het achtervolgende groepje over de finish in San Remo. "Ik was erg gefocust om deze wedstrijd te winnen. In de Tirreno was ik niet goed, maar vandaag had ik wel mijn beste niveau te pakken."