Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Van de hoofdredactie | We raken niet uitgeleerd als we nieuwe dingen blijven doen

Door Lara Zevenberg

Elke zondag vertellen we je meer over ons werk. Deze week gaat het over experimenteren, op allerlei manieren.

"Leuk idee! Laten we er gewoon mee beginnen", dat is wat je bij NU.nl vaak te horen krijgt als je iets nieuws wil gaan doen. Toen ik in 2017 riep dat ik het raar vond dat we zelf niet bij het Songfestival waren, stond ik een jaar later in Lissabon verslag te doen van Waylons avontuur. En toen redactiechef Kim Einder met de rubriek In 100 woorden in haar hoofd rondliep, stond een uur later de eerste versie op de site.

We zijn een jonge, enthousiaste redactie en altijd op zoek naar nieuwe manieren om jullie mee te nemen in het nieuws van de dag. Of dat nou is door erbij te zijn, zoals Matthijs le Loux en Bas Scharwachter die halsoverkop naar Marokko vlogen, of door nieuwe rubrieken te bedenken: we worden als redactie constant uitgedaagd.

Lena Sanders is van huis uit socialredacteur en verantwoordelijk voor onder andere onze posts op Instagram, Facebook en TikTok. Maar deze afgelopen twee weken deed ze iets héél anders: ze schreef stukken voor de site. Iedere namiddag vertelde ze jullie over onze werkdag en het nieuws dat je niet mocht missen. NU praat je bij noemen we het.

Lara Zevenberg is redactiechef van NU.nl

Lara is chef Entertainment, Social en Service. Ze valt deze week in voor hoofdredacteur Lindsay Mossink, die elke zondag op deze plek een kijkje achter de schermen geeft.

'Ik vind het leuk dat ik aan de wieg mag staan van iets nieuws'

Lena schrijft captions voor op Instagram en weet dus als geen ander hoe je in weinig woorden toch veel kan vertellen. En de socialredactie vat al dagelijks voor je samen wat hét nieuws van de dag was. Lena was dus de perfecte kandidaat voor dit nieuwe project.

"Ik vond het een heel spannend idee, maar het leek me ook heel leuk eens iets voor de site te maken. Ik vind het heel leuk dat ik aan de wieg mag staan van een nieuw project. Het helemaal zelf opzetten en experimenteren: het voelt alsof het echt iets is van jou is. En ik vind het leuk het visuele aspect van sociale media mee te nemen: zo combineer ik mijn dagelijkse werk met iets nieuws."

'Het was een sprong in het diepe'

Onze binnenlandverslaggever Job van der Plicht beleefde deze week ook een primeur: zijn podcast Verscheurd door de wolf ging online. Het afgelopen half jaar heeft Job keihard gewerkt aan de vijfdelige serie. En ook voor hem was dit een compleet nieuwe ervaring.

"Het was een sprong in het diepe. Joris (Peters, onze misdaadverslaggever, red.) had net Het geheim van Mallorca gemaakt en dat werd een enorm succes. Er werd gezegd: er is ruimte voor een nieuwe, kom maar met een onderwerp. Dat werd de wolf. Zonder enige ervaring met het maken van podcasts en zonder te weten waar ik aan begon, riep ik toch: ja, leuk!", vertelt Job me.

Uiteraard kreeg Job begeleiding en kon Joris hem bijpraten over zijn ervaringen, maar veel moest hij zelf uitvinden. Dat is weleens pittig. "Werken bij NU.nl is een zoektocht: hoe doen we dit? Dat maakt het juist ook superleuk, je mag van alles proberen."

We leren een heleboel door te experimenteren

Dat experimenteren is niet alleen leuk en uitdagend, maar we leren er ook een heleboel van. Iedere keer als we iets nieuws uitproberen, analyseren we samen met data-analist Jelle van der Weide de cijfers. Hoeveel van jullie lazen een nieuwe rubriek en hoe ver kwamen jullie in het artikel? En we halen onze gebruiksonderzoeker Arie Bart de Vries erbij: wat vinden jullie van een artikel?

Zo blijven we ons als NU.nl ontwikkelen en weten we nóg beter hoe we jullie verder kunnen helpen. We leren als redactie bij, terwijl we onszelf blijven uitdagen.

Heb je een vraag of opmerking, of wil je iets anders over NU.nl kwijt? Mail redactiechef Lara Zevenberg op [email protected].