Netherlands

Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?

Zomervakantie

41 minuten geleden Aangepast: 37 minuten geleden

Beeld © iStock / RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Langzaam gloort er weer wat hoop aan de horizon voor de Nederlandse vakantieganger: in steeds meer landen lijk je ondanks corona deze zomer toch als toerist terecht te kunnen. RTL Nieuws houdt bij wat de regels zijn voor Nederlandse toeristen in de populairste vakantiebestemmingen.

Waar je ook naartoe wil: de komende tijd wordt reizen naar het buitenland nog afgeraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Alleen noodzakelijke reizen zijn mogelijk, volgens het ministerie. Vakantiereizen vallen daar niet onder.

Als je naar een risicogebied gaat, moet je bij terugkomst in Nederland zelfs verplicht twee weken in quarantaine. Bij niet-noodzakelijke reizen buiten Europa mag je tot 15 juni zelfs helemaal niet terug naar Nederland. De belangrijkste regels en adviezen hebben we samengevat in dit artikel.

Bekijk de regels per land

Duitsland

Geen vakantie toegestaan, versoepeling aangekondigd


Toelichting: De grens met Duitsland is open, maar Duitsland inreizen mag op dit moment alleen met een dwingende reden. Als je niet kan aantonen zo'n reden te hebben, dan kan de toegang tot het land geweigerd worden. Wel heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken gezegd dat de reisbeperkingen vanaf 15 juni zullen worden afgebouwd.


Maatregelen: Ga je naar Duitsland, zorg dan dat je mondkapjes meeneemt. Die zijn in de meeste deelstaten verplicht in winkels en het openbaar vervoer en bij bijvoorbeeld de receptie van een hotel of camping. In de openbare ruimte moet iedereen minstens 1,5 meter afstand van elkaar houden.
Voor alle Duitse deelstaten geldt een contactverbod, waarbij mensen in het openbaar met maximaal twee personen mogen samenkomen. Op overtredingen staan forse boetes. In enkele deelstaten gelden nog verdere beperkingen – deze zijn op de websites van de betreffende deelstaat terug te vinden.


Wat is er open? Sinds 20 april mogen sommige kleinere winkels weer open, grote winkelcentra blijven echter dicht. Hotelovernachtingen voor toeristische bezoeken zijn in enkele deelstaten verboden. Het dragen van een gezichtsmasker wordt dringend aangeraden in het ov en in winkels. Grote bijeenkomsten zijn tot en met 31 augustus verboden.

Laatst bijgewerkt: 29/05

Frankrijk

Geen vakantie toegestaan, versoepeling aangekondigd


Toelichting: Frankrijk streeft ernaar om vanaf 15 juni weer Europese vakantiegangers te ontvangen. Op die datum wil het land in overleg met andere Europese landen de grenzen weer openen. Voorwaarde is wel dat het virus niet weer oplaait.


Maatregelen: Op dit moment gelden nog strenge regels:


Wat is er open? Winkels mogen in principe open. Winkeliers kunnen eisen stellen aan het gedrag en de maatregelen van hun klanten (een mondkapje dragen, afstand houden, enz.). Vanaf 2 juni gaat ook de horeca in de meeste regio's weer open en zijn campings, zwembaden, stranden en parken weer toegankelijk.

Laatst bijgewerkt: 29/05

Spanje

Geen vakantie toegestaan, versoepeling aangekondigd


Toelichting: Per 1 juli is reizen van en naar Spanje toegestaan. Reizigers hoeven dan niet meer in quarantaine. Dat moet nu nog wel. Bij aankomst in Spanje moet je nu 14 dagen in thuisquarantaine, dit kan uiteraard ook in de accommodatie.


Maatregelen: Bij alle verplaatsingen buitenshuis is het dragen van een mondkapje verplicht en dienen veiligheids- en hygiënevoorschriften in acht te worden genomen. Tijdens de quarantaine mag men alleen het huis of accommodatie verlaten voor de volgende uitzonderingen:


Wat is er open? Sinds 24 mei mogen de terrassen op veel plekken weer open. De helft van de capaciteit mag worden gebruikt. Verder mogen ook musea hun deuren beperkt weer openen, net als zwembaden, enkele andere openbare gelegenheden en hotels. In sommige delen van het land mogen ook concertzalen, bioscopen en stranden weer mensen ontvangen. Wel gelden strikte regels en moeten mensen op 2 meter afstand van elkaar blijven.

Laatst bijgewerkt: 29/05

Italië

Geen vakantie toegestaan, versoepeling aangekondigd


Toelichting: Per 3 juni is reizen van en naar Italië toegestaan. Tot die tijd is het verboden om als toerist naar Italië te reizen. Het land betreden mag alleen in (medische) noodgevallen of als je er woont. Het is dan ook verplicht om een uitgebreide verklaring te overhandigen en twee weken in thuisquarantaine te gaan.


Maatregelen: Overal moet minstens een meter afstand worden gehouden. Bij het sporten is dit twee meter. Het is verboden om de straat op te gaan bij luchtwegklachten en koorts. Ook groepsvorming op openbare plekken is niet toegestaan. Specifieke regio's mogen zo nodig strengere maatregelen treffen.


Wat is er open? Kerken, musea en andere culturele instellingen zijn open, maar beperken wel het aantal bezoekers, zodat er genoeg afstand kan worden gehouden. Sinds 18 mei worden ook de winkels weer geopend. Discotheken, sauna's en casino's zijn nog wel gesloten.

Laatst bijgewerkt: 30/05

België

Geen vakantie toegestaan


Toelichting: Er is nog geen versoepeling aangekondigd. Het is sinds 30 mei wel weer toegestaan om in België familie te bezoeken of te winkelen. Andere niet-essentiële reizen zijn verboden.


Maatregelen: In België gelden strenge regels:


Wat is er open? Sinds 11 mei zijn winkels weer open. Er zijn wel regels: zo mag een klant maximaal 30 minuten aanwezig zijn in de winkel en mogen er niet te veel klanten zijn (maximaal één klant op tien vierkante meter). Klanten winkelen alleen, met uitzondering van kinderen jonger dan 18 jaar, die mogen vergezeld worden door 1 ouder.

Laatst bijgewerkt: 30/05

Griekenland

Geen vakantie toegestaan, versoepeling aangekondigd


Toelichting: Op 15 juni wordt de lockdown in Griekenland opgeheven. Nederlanders zijn onder voorwaarden welkom. Nederlandse luchthavens bevinden zich namelijk in een risicogebied, zo stelt de Europese luchtvaartagentschap EASA. Toeristen die bijvoorbeeld via Schiphol of Eindhoven Airport reizen, moeten daarom sowieso een week in quarantaine. Ook moet je verplicht worden getest op het coronavirus: is de uitslag positief, dan moet je twee weken in quarantaine. Kijk op de website van de EASA welke vliegvelden nog meer in een risicogebied liggen.


Maatregelen: Het is verplicht om in bepaalde gesloten ruimten zoals ziekenhuizen en het ov mondkapjes te dragen. Hier vind je meer informatie.


Wat is er open? Griekse restaurants en cafés hebben op 25 mei na ruim twee maanden de deuren weer geopend. Uitbaters krijgen vanwege de coronacrisis wel te maken met allerlei beperkingen. Horecazaken moeten zorgen dat er genoeg afstand is tussen zitplaatsen. Ook mogen niet meer dan zes klanten aan een tafel zitten. Dat betekent dat er minder plek voor klanten is dan voorheen. Veel cafés en restaurants blijven vermoedelijk nog dicht omdat ze vrezen dat gasten wegblijven. Het is de bedoeling dat eind juni alle winkels, musea, hotels en andere openbare gelegenheden weer open zijn.

Laatst bijgewerkt: 31/05

Verenigd Koninkrijk

Geen vakantie toegestaan, versoepeling aangekondigd


Toelichting: Per 8 juni is reizen naar het Verenigd Koninkrijk toegestaan, onder twee voorwaarden: je moet bij binnenkomst je reis- en contactgegevens opgeven en je moet 14 dagen in zelfisolatie. Hier lees je er meer over.


Maatregelen: De overheid vraagt iedereen contact met andere mensen te beperken en minimaal 2 meter afstand te houden. Hier kun je het actuele advies lezen.


Wat is er open? De meeste winkels zijn sinds 1 mei open. Restaurants en café's mogen officieel op 4 juli weer open, maar mogelijk wordt deze datum vervroegd. De opening van hotels, toeristische attracties, zwembaden en dierentuinen is voorzien voor 29 mei.

Laatst bijgewerkt: 30/05

Oostenrijk

Geen vakantie toegestaan, versoepeling aangekondigd


Toelichting: Het is nog niet toegestaan om naar Oostenrijk op vakantie te gaan. Vanaf 15 juni wordt de grens met Duitsland weer geopend, ook Nederlandse bezoekers zijn dan weer welkom.


Maatregelen: In Oostenrijk is het advies om minstens een meter afstand te houden tot andere mensen. Op veel plekken is het dragen van een mondkapje verplicht, onder andere in winkels, het openbaar vervoer, bij tankstations en op drukke plekken zoals stations.


Wat is er open? Restaurants en musea zijn sinds 15 mei weer open, na 29 mei volgen campings, hotels, attractieparken en andere toeristische faciliteiten.

Laatst bijgewerkt: 29/05

Portugal

Vakantie toegestaan


Toelichting: De deuren van Portugal staan ​​open voor toeristen. Passagiers die aankomen op Madeira en de Azoren moeten nog wel 14 dagen in quarantaine.


Maatregelen: In Portugal geldt momenteel een staat van calamiteit. Deze duurt tot en met 31 mei.

 • Het openbaar vervoer mag slechts voor 2/3 van de capaciteit gevuld zijn. Ook geldt hier een verplicht gebruik van maskers en de plicht voor het desinfecteren van de handen.

  Wat is er open? In Portugal is al veel open gegaan:

  Laatst bijgewerkt: 30/05
 • Turkije

  Geen vakantie toegestaan


  Toelichting: De grenzen van Turkije zijn dicht. Het is nog niet bekend wanneer die weer opengaan.


  Maatregelen: Er geldt in Turkije een lockdown voor alle personen jonger dan 20 en ouder dan 65. Zij moeten thuisblijven. Een aantal grote steden, waaronder Ankara, Istanbul en Izmir, zijn volledig afgesloten van verkeer. Een gezichtsmasker is verplicht.


  Wat is er open? Bijna alles in Turkije is nog dicht. Supermarkten zijn wel open, bij restaurants kan alleen afgehaald worden. Hotels en stranden zullen in juni mogelijk weer open gaan.

  Laatst bijgewerkt: 29/05

  Dit artikel wordt dagelijks up to date gehouden met informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de ANWB, de International Air Transport Association, overheidswebsites en internationale persbureaus. 

  Football news:

  Jose Enrique: Liverpool heeft een spelmaker nodig. Is er een betere optie dan Coutinho?
  Leonardo wil Allegri zien bij PSG, maar de club vertrouwt Tuchel nog steeds
  Manchester United en Liverpool willen de 15-jarige Sochaux verdediger van Kambala tekenen
  Lloris en Son kregen bijna ruzie na de eerste helft met Everton. Voor de 2e maakten de spelers het goed
  Massimiliano Allegri: ik ben op zoek naar een project dat ambities heeft om te winnen
  Simone Inzaghi op het scudetto gevecht: Lazio kijkt alleen naar zichzelf
  Ntombela en Mourinho communiceren pas over twee weken. Toen vertelde de speler de coach dat hij Tottenham wilde verlaten