Netherlands

UvA neemt afstand van ‘desinformatie’ door oud-hoogleraar

De Universiteit van Amsterdam (UvA) distantieert zich in een verklaring van emeritus-hoogleraar Karel van Wolferen, omdat hij volgens de universiteit „bijdraagt aan desinformatie over grote problemen als het coronavirus en klimaatverandering”. Van Wolferen is hoofdredacteur van het omstreden blad Gezond Verstand.

In het onlangs opgerichte blad, dat volgens de makers een oplage heeft van 100.000 en in diverse plaatsen als huis-aan-huisblad is verspreid, wordt ruim baan gegeven aan alternatieve theorieën die volgens Van Wolferens vroegere werkgever „afbreuk doen aan betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek en verspreiden van feitelijke informatie, bijvoorbeeld als het gaat om corona”.

Over het virus stelde het eerste nummer van Gezond Verstand onder meer dat het Nederlandse coronabeleid neerkomt op „een machtsovername door buitenlandse partijen”. De virusuitbraak is volgens de makers van het blad „een kunstmatige pandemie gefabriceerd met frauduleuze modellen”.

In een ander artikel schrijft het blad dat het „niet waar” is dat de mens door CO2 uit te stoten het klimaat beïnvloedt. Over de klimaatverandering bestaat weliswaar grote consensus onder klimaatwetenschappers, maar het blad schrijft over „een van de ernstigste gevallen van corruptie van wetenschapsbeoefening in de geschiedenis”.

Journalisten die de inhoudt van Gezond Verstand afdoen als complotdenken „lijken niet te beseffen dat zij daarmee een opdracht van de CIA uitvoeren”, aldus de 79-jarige Van Wolferen, die in 2006 met emeritaat ging.

Football news:

Tuchel in de wedstrijd tegen Manchester United: de overwinning is verplicht. Voor haar naar Engeland komen is een grote uitdaging
Jimenez zal Attletico ' s wedstrijden met Real Madrid en Salzburg missen als gevolg van een heupblessure
Gladbach middenvelder Neuhaus: het is jammer dat we de kwestie niet hebben afgesloten met het bereiken van de 1/8 finale van de Champions League. Laten we dit in Madrid ophelderen! Borussia Monchengladbach middenvelder Florian Neuhaus sprak over de aankomende wedstrijd van de Champions League groep het is jammer dat we de kwestie niet hebben afgesloten met het bereiken van de 1/8 finale, maar we zullen het gewoon ophelderen in Madrid! Wij hebben er al op gewezen dat wij niet alleen in deze groep goed willen spelen, maar ook vooruit willen gaan! We vliegen naar Real Madrid, op de eerste plaats aan tafel, en we hebben alle reden om vertrouwen te hebben zei Neuhaus. Borussia scoorde 8 punten na 5 wedstrijden van de groepsfase van de Champions League en leidde hun Kwartet. Real Madrid scoorde 7 punten en staat op de derde plaats, achter Shakhtar in persoonlijke ontmoetingen. Groep B: Borussia M en Shakhtar verhuisden Real Madrid en Inter. Iedereen heeft een kans voor de Play-offs
Ex-Manchester City en Arsenal defender Gael Clichy verhuisden naar Servette
Zoon van Maradona: nummer 10 moet uit de circulatie worden genomen in Barca en andere teams van zijn vader
Ronaldo was mijn held. Voor kinderen uit Portugal was hij altijd een voorbeeld
Koeman zal niet gestraft worden voor het spreken over VAR na de wedstrijd met Real Madrid. Hij zei dat het systeem werkt tegen Barca