Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

UvA gaat voorlopig geen nieuwe projecten starten met Shell

Door onze nieuwsredactie

Voorlopig gaat de Universiteit van Amsterdam (UvA) geen nieuwe samenwerkingen aan voor onderzoek met Shell "of soortgelijke bedrijven". Met de nieuwe regel zijn ook onderzoeken naar fossiele brandstoffen niet meer mogelijk op de universiteit.

Maar als het project met een bedrijf als Shell bijdraagt aan de overgang naar duurzame energie, sluit de UvA een samenwerking niet uit. Zo lopen er nog vier projecten waar het gas- en oliebedrijf bij betrokken is, die ondanks de nieuwe regel nog wel doorgaan.

"Het zijn onderzoeken gericht op schone energie, betere analysemethoden, of een beter milieu", legt de UvA uit. Maar de universiteit zegt geen geld te ontvangen van de fossiele industrie om congressen, reizen of beurzen te organiseren.

'Verbreek alle banden met vervuilende bedrijven, ook als ze 'groen' zijn'

De universiteit zegt volop onderzoek te doen, dat bijdraagt aan de overgang naar duurzame energie. Daar zou Shell ook mee bezig zijn. Zo is het olie- en gasbedrijf actief met windenergie, en zou het steeds meer plannen hebben op het gebied van waterstof.

Toch vinden sommige critici dat alle banden met vervuilende bedrijven verbroken moeten worden. Ook als het gaat om 'groen' onderzoek. "Anderen zijn weer van mening dat dit onderzoek een waardevolle bijdrage levert aan de energietransitie", stelt de UvA. Daar zullen de discussies op de universiteit over gaan.