Netherlands

Utrechtse horeca mag weer even een biertje serveren

Foto: ANP

De bars zijn gevuld, de vloeren gesopt en de kaarsjes branden op tafel. Vijf Utrechtse kroegen staan woensdagochtend te popelen om rond het middaguur open te gaan. Zij doen mee aan de caféproef om te testen hoe mensen zich in de horeca aan de coronaregels houden.

“Dit is weer een stap vooruit voor de horeca”, zegt eigenaar Marcel Westerveld van café Hofman. Hij en zijn collega’s zijn erop gebrand om te laten zien dat zij op een coronaveilige manier gasten kunnen ontvangen.

Normaal gesproken staan er in Westervelds zaak mensen aan de bar, lopen mensen door de kroeg om zelf een biertje te halen en zitten gasten dichter op elkaar. Tijdens de proef mag dit niet. Klanten zitten aan tafels op afstand van de ander. Wel kunnen hij en zijn collega’s tijdens de vierdaagse proef, als uitzondering, na 20.00 uur een alcoholische borrel schenken.

Westerveld hoopt dat er een vervolgproef komt om te testen wat de gevolgen zijn als gasten zich als vanouds door de zaak kunnen bewegen.

Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken vond het ook “heerlijk” om weer even in een kroeg te zijn. “Dit voelt goed. Ik heb het gemist”, zegt ze. Het is nu aan de horecaondernemers om te laten zien dat het veilig kan.

Sophie (25) uit Den Bosch is, samen met vijf vrienden, een van de gelukkigen die naar binnen mag bij De Beurs. Ze heeft er veel zin in. “Het voelt ook wel weer als wennen. Maar we gaan zo lekker een biertje bestellen en wel meer dan één.” Dat het woensdagmiddag 12.00 uur is, maakt niet uit. De meeste tijdsloten zaten al erg snel vol. Een van de vrienden is jarig. Dat geeft nog een extra feestelijk tintje aan het bezoek.

Football news:

Paulo Fonseca: het was moeilijk om Manchester United te verslaan 4:0. Roma scoorde 3 doelpunten, maar ze realiseerden bijna al hun kansen
Maguire over 2:3 met Roma: het spel werd gespeeld op een teller baan, zoals in basketbal. Mochten ze te veel kansen te creëren in de tweede helft
Unai Emery: Arsenal had de beste kansen om te scoren, maar Villarreal verdiende om verder te gaan
Solskjaer op Manchester United ' s schema: dit werd gedaan door mensen die nog nooit voetbal gespeeld op dit niveau. Het is fysiek onmogelijk voor de spelers
Mikel Arteta: Arsenal was meer dominant in de 2e helft, maar waren niet goed genoeg in de 1e
Sulscher bereikte de finale van de Europa Cup voor het eerst als coach. Hij won de Champions League finale met Manchester United als speler
Arsenal bereikte geen finale in een seizoen voor het eerst sinds 2016