Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Unieke proef met koppeling tussen sleutelhanger slachtoffer en enkelband stalker

Door onze nieuwsredactie

Er loopt sinds kort een proef in Rotterdam waarbij slachtoffers van stalking en huiselijk geweld een sleutelhanger hebben die gekoppeld is aan de enkelband van de dader. Als deze persoon te dicht in de buurt van het slachtoffer komt, kan alarm worden geslagen.

De proef loopt sinds een aantal maanden en is uniek in Nederland, bevestigt Reclassering Nederland na berichtgeving van het AD. De woordvoerder weet niet of in het buitenland een vergelijkbaar systeem wordt gebruikt.

In totaal doen vier slachtoffers en vier daders mee. Dezelfde teams die de enkelbanden monitoren van de daders, houden ook bij deze proef de boel in de gaten.

Als dader en slachtoffer bij elkaar in de buurt blijken te zijn, kan het slachtoffer of de politie worden gewaarschuwd. Dat is van de situatie afhankelijk. "Als het slachtoffer bijvoorbeeld naar een festival is, en de dader is daar ook, dan kunnen we het slachtoffer waarschuwen", zegt Reclassering Nederland.

Maar het kan bijvoorbeeld ook gebeuren dat dader en slachtoffer toevallig bij elkaar in de buurt zijn, bijvoorbeeld als ze beiden in een auto op korte afstand van elkaar op een snelweg rijden, zonder dit allebei door te hebben. "Uit de pilot moet blijken hoe het in de praktijk precies werkt", vertelt de woordvoerder.

De proef loopt nog een maand of drie. Dan wordt gekeken of verlenging nodig is of dat er al conclusies kunnen worden getrokken. "Of het succesvol is, is nog veel te vroeg om te zeggen. We zijn nog aan het kijken of het een goede toevoeging is of niet. Dat laatste kan net zo goed ook nog de conclusie van de pilot zijn."

Lees meer over:

Binnenland