Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Uitslag Utrecht laat op zich wachten: Veenendaal is nog stemmen aan het tellen

Door onze nieuwsredactie

Een dag na de Provinciale Statenverkiezingen is Utrecht de enige provincie waar de uitslag nog niet duidelijk is. BBB, die in alle andere provincies de grootste werd, loopt in Utrecht vrijwel nek-aan-nek GroenLinks. En omdat de gemeente Veenendaal nog aan het tellen is, laat ook de definitieve uitslag nog even op zich wachten.

In Utrecht zijn rond middernacht 91,5 procent van alle stemmen geteld. Dat komt doordat er één gemeente is die de stemmen nog niet heeft geteld: Veenendaal.

De gemeente zegt dat er in de nacht van woensdag op donderdag "tot diep in de nacht" is geteld. Bij vier stembureaus is het niet gelukt om de stemmen volledig te tellen. "De belangrijkste reden is dat we geen volledige zorgvuldigheid van het proces konden garanderen." Verdere toelichting geeft de gemeente niet.

De tellers zijn donderdagochtend opnieuw begonnen met het tellen van de stembiljetten. Maar dat is nog steeds niet klaar. Ook is het niet duidelijk wanneer de gemeente wel een uitslag door gaat geven.

Veenendaal doorslaggevend voor uitslag

Maar het zijn juist die stemmen die doorslaggevend kunnen zijn voor de uitslag in de hele provincie. Op dit moment ligt het aantal mensen dat voor BBB en GroenLinks heeft gestemd, dicht bij elkaar. Zo is BBB goed voor 13,1 procent van de stemmen en GroenLinks voor 13,3 procent. VVD volgt als derde partij met 11,9 procent van de stemmen.

In de elf provincies waar de uitslag wel (zo goed als) duidelijk is, is BBB de grootste partij. Een eventuele overwinning van BBB in Utrecht betekent dus ook dat de partij in alle Nederlandse provincies de meeste stemmen heeft gekregen.

Stemmen tellen duurde overal langer

Niet alleen in Utrecht duurde het tellen van de stemmen langer. Op dit moment is de uitslag van onder meer Nijmegen en Rotterdam ook nog niet definitief. Maar de BBB heeft in deze provincies zo'n grote voorsprong dat de uitslag al wel zo goed als zeker is.

Het ministerie zag in de nacht van woensdag op donderdag al hoe de stembureaus worstelden met het tellen van de stemmen. Daarom besloot het ministerie dat sommige stembureaus het tellen mochten staken als de tellers te moe waren.

Waarom het tellen zo veel langer duurde, wordt nog onderzocht. Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) zei donderdag dat het mogelijk komt door de hoge opkomst. Ook de "onhandig grote" stembiljetten zouden tot vertraging hebben kunnen leiden.