Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

'UBS-scenario kán zich ooit in Nederland voordoen'

De overname van de Zwitserse bank Credit Suisse door landgenoot UBS is volgens de Zwitserse bondspresident Alain Berset 'de beste oplossing voor herstel van het vertrouwen in financiële markten', al is de grootste partij van het Zwitserse parlement het daar niet mee eens. Die zegt juist dat de nieuwe fusiebank te groot is.
De overname van de Zwitserse bank Credit Suisse door landgenoot UBS is volgens de Zwitserse bondspresident Alain Berset 'de beste oplossing voor herstel van het vertrouwen in financiële markten', al is de grootste partij van het Zwitserse parlement het daar niet mee eens. Die zegt juist dat de nieuwe fusiebank te groot is. (EPA)

Opnieuw is er dus sprake van een bank die indirect gered wordt door de centrale bank van het land, dus er is mogelijk sprake van een verrotting van het Europese bankensysteem. Dat ziet ook oud-minister van Financiën en voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten Hans Hoogervorst. 'We zien heel veel dingen die we nooit meer meegemaakt zouden moeten hebben na 2008', zegt hij.

Lees ook | 'Nederland hoeft zich geen zorgen te maken over de banken'

Als voorbeeld noemt hij dat toezichthouders in slaap zijn gesukkeld. De Federal Reserve had volgens Hoogervorst de problemen rondom de Silicon Valley Bank 'echt wel kunnen zien aankomen'. Hij zegt dat er eveneens enorme bailouts te ontdekken zijn, tot en met de venture capitalists (aandeelhouders die al hun deposito's vergoed krijgen, red.) aan toe.

'Too big to fail'

Een van de problemen uit 2008 lijkt nu ook weer de kop op te steken: too big to fail. 'Dat zou worden opgelost, maar eigenlijk zijn de banken nog nooit zo groot geweest als nu', vervolgt Hoogervorst. 'Sluipenderweg zijn de grote banken nóg groter geworden, en nu wordt er ook weer een enorme bank gecreëerd. Als die ooit in de problemen komt, dan houdt het een keertje op.'

‘De toezichthouder heeft getreuzeld met ingrijpen’
Hoogleraar Dirk Schoenmaker

Met de overname komt de fusiebank UBS-Credit Suisse in één klap in de top 5 van Europa, met een kapitaalwaarde die twee keer zo groot is als de Zwitserse economie. 'Dat is natuurlijk enorm problematisch', zegt Hoogervorst.

Nederland is weerbaar genoeg

De problematiek rondom Credit Suisse leidde tot behoorlijk wat onrust op financiële markten, maar zorgen hoeven Nederlandse banken zich niet te maken. Banken zouden weerbaar zijn, genoeg eigen vermogen hebben, en stootbestendig zijn. Maar rooskleurig noemt hoogleraar Banken en Financiering Dirk Schoenmaker van de Erasmus Universiteit het allesbehalve. 'Met Credit Suisse ging het echt slecht, en gelukkig hebben de obligatie- en aandeelhouders nu verloren', stelt Schoenmaker. 'Maar de toezichthouder heeft daar gewoon getreuzeld met ingrijpen.'

Lees ook | 'Situatie Credit Suisse toont aan dat ons financieel systeem wankel is'

En dat valt de toezichthouder te verwijten vindt hij. Hij stelt dat als er problemen zijn, er snel ingegrepen moet worden. In plaats daarvan stonden ze met de rug tegen de muur en was er geen andere mogelijkheid dan een fusie.

Buitenlandse banken

Waren ze er eerder bij geweest, hadden bepaalde onderdelen aan buitenlandse banken verkocht kunnen worden, betoogt Schoenmaker. 'En dan hadden we geen té grote bank gekregen, want dat is momenteel écht het geval.'

In het Financieele Dagblad schrijft Schoenmaker tevens dat een soortgelijke scenario niet ondenkbaar is. 'Ooit in de toekomst kan het gebeuren, als we treuzelen en niet nadenken over opties', zegt hij. 'Dan kom je ook al snel uit op het samenvoegen van twee van de drie, en dat zou precies hetzelfde probleem zijn als in Zwitserland: een te grote bank voor je land.'

Met die reden roept Schoenmaker zowel het ministerie van Financiën als De Nederlandsche Bank op om een scenarioanalyse uit te voeren. 'Dat als het ooit gebeurt, dat er opties zijn', besluit hij.