Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Tweede beving in Turkije: 'Ergste ramp sinds sinds 1939'

AFP

Turkije is tegen het einde van de ochtend (Nederlandse tijd) opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Centraal-Turkije werd getroffen door een beving met een kracht van 7,7.

Er is nog geen duidelijkheid of deze nieuwe schok slachtoffers of schade heeft veroorzaakt. Wel werd deze net als de eerdere beving in de wijde regio gevoeld, tot in Irak en de Syrische hoofdstad Damascus.

Bij de aardbeving van vannacht zijn in Turkije en Syrië tot nu toe zeker 1300 doden geteld. De Turkse president Erdogan maakte bekend dat er in zijn land zeker 912 mensen waren omgekomen. Verder sprak hij van meer dan 5000 gewonden.

Volgens Erdogan is de aardbeving de grootste ramp voor Turkije sinds 1939, toen bij een aardbeving 30.000 doden vielen. Hoeveel mensen er nog onder het puin liggen, is onbekend, zei hij.

Er wordt in het ramp nog met man en macht gezocht naar overlevenden. In Zuid-Turkije zijn zeker 1700 gebouwen in tien grote steden ingestort als gevolg van de aardbeving met een kracht van 7,8. In de kustplaats Iskenderun is een ziekenhuis ingestort. Daardoor zijn andere ziekenhuizen in de regio overvol, melden Turkse media.

Reddingswerkers en burgers halen brokstukken weg om bij slachtoffers te komen. Dat werk wordt bemoeilijkt door instortingsgevaar. Ook het winterse weer bemoeilijkt de reddingsoperatie.

Er zitten volgens de hulpverleners nog veel mensen vast onder het puin:

Aan Syrische kant van de grens zijn volgens staatsmedia 326 doden gevallen, meer dan 1000 mensen raakten gewond. Dat aantal is exclusief het aantal slachtoffers in de gebieden onder controle van rebellen. Eerder meldde de burgerhulporganisatie de Witte Helmen daar 147 doden.

Een woordvoerder van de Witte Helmen zegt tegen de BBC dat de situatie ook in Syrië ernstig is. "Veel gebouwen in verschillende steden en dorpen in Noordwest-Syrië zijn ingestort en verwoest door deze aardbeving. Nog steeds liggen veel gezinnen onder het puin. We proberen ze te redden, maar het is een zeer zware taak voor ons."

De burgerhulporganisatie vraagt dringend om hulp. "We hebben de internationale gemeenschap nodig om iets te doen, om ons te helpen, om ons te steunen. Noordwest-Syrië is nu een rampgebied. We hebben hulp van iedereen nodig om onze mensen te redden."

Op beelden is te zien hoe groot de schade is, ook in Syrië:

Vanuit de hele wereld wordt hulp aangeboden. Zo heeft de EU tien teams van reddingswerkers gemobiliseerd die naar het rampgebied kunnen gaan.

Onder meer Nederland stuurt een Urban Search and Rescue team. Dat bestaat uit politie, militair en medisch personeel en brandweerlieden. De VS heeft eveneens teams klaar staan om naar Turkije af te reizen.

Ook de Israëlische premier Natanyahu heeft aangekondigd noodhulp naar Turkije en Syrië. Vooral dat laatste is opmerkelijk, omdat Israël op voet van oorlog verkeert met het buurland.