Netherlands

Twee weken cel voor Leeuwarder (25) die doorreed na rammen brugwachterswoning Heerenveen

Een 25-jarige Leeuwarder die vroeg op vrijdagochtend 2 augustus met zijn auto de brugwachterswoning aan de Dubbele Regel in Heerenveen ramde en vervolgens doorreed, is dinsdag door de politierechter veroordeeld tot twee weken cel en een werkstraf van 30 uur.

De bestuurder, destijds woonachtig in Aldeboarn, was na de botsing met het brugwachtershuisje doorgereden zonder zich bekend te maken. Bovendien bleek dat het rijbewijs van de man was geschorst omdat hij een keer met drugs op achter het stuur had gezeten. De man was met zijn auto in volle vaart tegen de gevel van het brugwachtershuisje geknald.

De auto, een VW Lupo, had een wandelpaaltje geraakt, dat dwars door de voordeur van het huis was gevlogen. Door de klap ontstond een gapend gat in de gevel en waren sommige ruiten gesprongen. Het huisje was net opgeknapt. Ondanks dat de auto ook zwaar beschadigd was geraakt, was de bestuurder toch doorgereden.

Lees ook | Verdachte aangehouden in verband met botsing brugwachterswoning Heerenveen

De verdachte zei dat hij verschillende keren had geprobeerd 112 en de politie te bellen. Hij kreeg naar eigen zeggen telkens geen contact. De rechter vond dat hij meer had moeten doen: hij had zich naderhand op het politiebureau kunnen melden. Via een bericht op Facebook kwam de politie achter de identiteit van de eigenaar van de auto.

De man werd de volgende dag aangehouden. De brugwachterswoning is nog altijd niet in oude staat teruggebracht. De rechter stelde voor dat de eigenaar en de verdachte een poging doen om financieel tot een oplossing te komen. Mocht dat niet lukken, dan zal de eigenaar zich tot de burgerlijke rechter moeten wenden om de herstelkosten op de Leeuwarder te verhalen.