Netherlands

'Twee keer zoveel meldingen van sextortion tijdens corona'

Ruim twee keer zoveel mensen zeggen dat zij slachtoffer zijn geworden van sextortion, het ongewenst verspreiden van naaktbeelden, als voor de coronacrisis. Dat meldt het Expertisecentrum Online Kindermisbruik (EOKM) aan het KRO-NCRV-programma Pointer.

Sextortion is een vorm van chantage waarbij een afperser dreigt iemands naaktbeelden online te zetten, tenzij het slachtoffer bijvoorbeeld flink betaalt. In veel gevallen doet de afperser zich aanvankelijk voor als een leuke jongen of meisje om het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. Als de naaktbeelden eenmaal zijn verstuurd, begint het afpersen.

Ze gaan niet naar school en zien hun vrienden minder, waardoor ze meer tijd hebben om online te zijn.

Volgens Arda Gerkens, directeur van het EOKM, komt de stijging van het aantal meldingen door de coronalockdown. "Omdat jongeren niet naar school gaan en minder vrienden zien, hebben ze meer tijd om online te zijn", zegt ze tegen Pointer.

Ze ziet sextortion vooral bij jongeren tot 26 jaar. "Jongens worden vaker afgeperst voor geld, meisjes worden vaker afgeperst om seks te hebben met de dreiger, of om meer naaktbeelden te blijven sturen."

Gerkens zegt dat jongens in de meeste gevallen meteen besluiten te betalen, en dat meisjes ook overwegen om toch seks te gaan hebben met de dreiger. "Dan hopen ze er vanaf te zijn, maar vaak wordt er dan juist nóg meer geld van ze gevraagd."

Meer verdachten opgepakt

Zij denkt dat het aantal slachtoffers hoger ligt, omdat veel van hen geen melding durven of willen maken, uit angst of schaamte. Wel wordt het fenomeen steeds bekender. De laatste jaren zijn vaker mensen opgepakt

Eind 2019 zijn in Leiden en omgeving acht jongens tussen de 15 en 18 jaar opgepakt die tientallen slachtoffers zouden hebben afgeperst met naaktbeelden. Daarmee zouden ze volgens de politie een ton hebben binnengehaald. Begin dit jaar is de eerste verdachte in de zaak veroordeeld. Hij kreeg zeven maanden cel vanwege zijn betrokkenheid.

Football news:

Coach Athletic Marcelino: Barcelona versloeg ons in de bekerfinale omdat ze duidelijk beter waren
Real Madrid: felicitaties aan Barcelona en haar fans met een welverdiende overwinning in de Spaanse beker
Antoine Griezmann: Ik ben gelukkig in Barca. Antoine Griezmann vatte de resultaten van de Spaanse bekerfinale tegen Atletiek samen
Ronald Koeman: Dit is niet Messi ' s laatste wedstrijd voor Barca in de Spaanse beker, ik hoop
Lionel Messi: Ik til een speciale trofee als de kapitein van een speciale club. We zijn blij
Koeman won de Spaanse beker voor de zevende keer als coach en als Barcelona-speler
Laporta op Messi bij Barca: Leo is de beste ter wereld. Ik ben ervan overtuigd dat hij wil blijven